U Republici Srpskoj danas je održan referendum, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio nelegalnim, a na kojem 1.219.399 građana RS imalo priliku da odgovari na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?"

Glasačka mjesta su zatvorena u 19 časova, a prema prvim nezvaničnim rezultatima na referendum je izašlo između 56 i 60% građana. Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma rekao je da ovi podaci nisu u potpunosti obrađeni i da se ne mogu smatrati zvaničnim. Karan je rekao da prema podacima sa oko 37% prebrojanih glasova čak 99,8% glasača na svojim listićima je prekrižilo "DA".

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas na Sokocu da Republika Srpska "danas piše istoriju i da je 25. septembar važan istorijski dan za Srpsku".

"Mi branimo svoj dan, Dan državnosti Republike Srpske i ne diramo nikoga. Deveti januar je sveti dan za Republiku Srpsku sve ove godine. Mi danas potvrđujemo da neće Bakir Izetbegović i stranci određivati datum nastanka i rođenja naše Republike Srpske", istakao je Dodik na predizbornoj tribini SNSD na Sokocu. On je rekao da su građani Republike Srpske danas imali sjajnu priliku da potvrde jedinstvo, referendum je ocijenio uspješnim, a za RS naveo da ima ključne elemente državnosti.

S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je referendum o Danu Republike Srpske inat predsjednika RS Milorada Dodika, kome predviđa, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija, Slobodana Miloševića.

Izetbegović konstatuje da je sutra novi dan, odnosno 26. septembar, i misli da reakcija međunarodne zajednice neće izostati. "Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda", rekao je Izetbegović za N1TV. On smatra da se na ovaj način ne može odnositi prema SAD, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR, PIC-u, a da to, kako je izjavio, nema svoje posljedice. Braniće se, kaže, i ustavnopravno uređenje BiH, a međunarodna zajednica će braniti svoj autoritet.

Dodik - REFERENDUM U RS