Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo je 25.11.2020. godine, u klubu «SSH» u Sarajevu, održala X. šahovski turnir povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke nadležnih institucija. Turnir je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja kantona Sarajevo (KS).

Na X. šahovskom turniru povodom Dana državnosti BiH postignuti su sljedeći rezultati: treće mjesto osvojio je Izet Palo, drugo mjesto Daniel Grahovac, a prvo mjesto Faris Drino.

Šahovski turnir 2020 1

Šahovski turnir 2020 1

Šahovski turnir 2020 1

Suci ovogodišnjeg šahovskog turnira bili su Mirza Miralem i Muharem Višnjić, a voditeljica Ivana Krstanović.

Šahovski turnir 2020 1

Šahovski turnir 2020 1

Šahovski turnir 2020 1

U okviru programa i na online platformama je prikazana virtualna izložba ratnih fotografija i dokumenata HVO Sarajevo pod nazivom «VOLIM OVAJ GRAD», koju je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta KS. Izloženim fotografijama, dokumentima i novinskim člancima obuhvaćeno je vremensko razdoblje od 1991. do 1993. godine. Prikazane su fotografije, dokumenti i novinski tekstovi iz Arhive HVO Sarajevo. Uz profesionalne fotografije, u ratu su nastale i brojne amaterske fotografije, koje su također zastupljene na ovoj izložbi. Na ovaj način želi se ukazati na njihovu značajnu vrijednost kao povijesnih izvora te time postaviti temelje budućim istraživanjima, izložbama i projektima.

***

Predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo sudjelovali su na svečanoj manifestaciji Narodno okupljanje na bosanskom kraljevskom gradu Bobovcu, koju povodom Dana državnosti BiH, u središtu srednjovjekovnih bosanskih vladara – Bobovcu, organiziraju BZK Preporod, HNV BiH, Krug 99, SGV-PR i VKBI. Nazočnima se tom prigodom obratio i prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo emeritus prof. dr. Marinko Pejić.

(Doznajemo.com)