Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo sinoć je u prepunoj Galeriji Franjevačkog samostana na Bistriku upriličila tradicionalni Svečani božićno-novogodišnji prijem Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) i Općine Novo Sarajevo.

U okviru ove manifestacije upriličena je izložba božićnih i novogodišnjih ukrasa od reciklažnog otpada pod nazivom «Od otpada do umjetničkog djela», na kojoj su učesnici pedagoško-interaktivnih radionica iz Udruženja za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama na području Kantona Sarajevo «Oaza» i Udruge «Libertas» predstavili svoje unikatne božićne i novogodišnje ukrase koje su izradili prema svojim osobnim senzibilitetima i kreativnim porivima, koristeći stare novine, časopise, letke, plakate, odbačene industrijske predmete i materijale poput čepova, kesa, papira, boca, voska i folija. Pokrovitelj projekta «Od otpada do umjetničkog djela» je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS.

Domjenak HVO 2018a

«I u vrijeme Božića i Nove godine potrebno je voditi računa o okolišu. Naime, u tom blagdanskom razdoblju količina otpada se udvostručuje. Nakon otvaranja blagdanskih poklona najčešće ostaje samo hrpa ambalaže i poderanog ukrasnog papira. Trebamo se potruditi da sve to ne završi u smeću», izjavila je Ivana Krstanović, voditeljica projekta.

«Najbolje je birati proizvode od recikliranih materijala sa što manje ambalaže. Koristili smo ukrasne vrpce i papir te flaše prilikom izrade blagdanskih ukrasa. Svi naši proizvodi su unikatni. Moram naglasiti da su ovakvi projekti jako značajni jer daju doprinos promociji socijalne inkluzije», izjavila je Melisa Eminagić, socijalna radnica iz Udruženja za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama na području Kantona Sarajevo «Oaza».

Domjenak HVO 2018a

Štićenicima Udruženja «Oaza» donirani su prigodni slatki paketići.

Predstavnici Udruge «Facultas za prosperitet mladih» govorili su o ekološko-medijskoj kampanji «KULTURA OTPADA», koja se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, s ciljem jačanja svijesti o značaju kvalitetnog upravljanja otpadom i očuvanja okoliša.

U okviru Svečanog božićno-novogodišnjeg prijema upriličen je kulturno-zabavni program, u kojem su nastupili Emilija Jerković, Jakša Jurjević, Sretko Vujić, Ivana Krstanović, Džemil Džigal i Enes Ibričević, te prigodan domjenak za zvanice.

Božićno-novogodišnju čestitku uputio je prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo emeritus prof. dr. sc. Marinko Pejić, ističući sljedeće: «Predbožićna idila nas je i ove godine obgrlila u mjesecu prosincu. Iz blagdana Božića izvire jedinstven ugođaj koji emocionalno snažno ispunjava i duhovno oplemenjuje srce svakog čovjeka. Drago mi je da i ovaj Božić proslavljamo zajedno s našim susjedima različitih vjeroispovijesti, jer to je specifičnost naše Bosne».

Svečanosti su nazočili i član ratnog Predsjedništva HVO Sarajevo Zvonimir Jan, zapovjednik HVO Sarajevo (Stup) Vinko Braco Martinović i član HVO Sarajevo (Novi Grad) Darimir Ćurčić, a pismo podrške uputio je predsjednik HVO Novo Sarajevo Ante Jerković.

Predstavnici Udruge «Facultas za prosperitet mladih» i Udruge «Libertas» prezentirali su ekološko-medijsku kampanju pod nazivom «Pjevaju šume», koja se bazira na sprječavanju masovne sječe jele, bora i smrče za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Pokrovitelji ove kampanje su Ministarstvo privrede KS i Općina Ilidža. Predstavnici Udruge «Facultas za prosperitet mladih» također su predstavili promotivnu kampanju za mlade pod nazivom «Mi smo nova generacija dobrovoljnih darivatelja krvi», pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravstva, kojom se želi ukazati na potrebu sustavnog bavljenja temom organizacije darivanja krvi te unaprijediti organizirano prikupljanje krvi.

Svečanosti su nazočili mnogobrojni predstavnici društvenog života, kao što su veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio, zastupnik u Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo Adnan Zeković, predstavnik Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo Nusret Aganović, utemeljitelj Patriotske lige Avdo Hebib, predstavnik Organizatora otpora Kantona Sarajevo Edin Arnautović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca «Krug 99» Adil Kulenović, predsjednik Matice hrvatske Sarajevo Stijepo Andrijić, glavni tajnik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Sarajevo Goran Radoš, kulturni djelatnik dr. sc. Marijo Pejić, predstavnik Udruge «Libertas» Pavao Zornija, predsjednik Udruženja bosansko-turskog prijateljstva «Bosfor» Rizvan Halilović, direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo prof. dr. sc. Tarik Kupusović, književnik Ivan Kordić, fra Ivan Šarčević i mnogi drugi.

(Doznajemo.com)