Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, u subotu, 2411.2018. godine, u klubu «SSH» u Sarajevu, održala je VIII. šahovski turnir povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Općine Novo Sarajevo. Turnir je podržalo i Ministarstvo za boračka pitanja KS.

O značaju obilježavanja 25.11. govorio je prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo emeritus prof. dr. Marinko Pejić, koji je istaknuo sljedeće:

«Najvažnija značajka ZAVNOBIH-a je antifašizam, odnosno borba svih naroda BiH protiv fašizma. Osim toga, ZAVNOBIH je temelj građanske BiH, jer su u prvom planu bila istaknuta građanska prava, koja podrazumijevaju i pravo na vjeroispovijest i narodnu pripadnost te ravnopravnost svih ustavnih naroda na cijelom području BiH. ZAVNOBIH je legitimirao bosanskohercegovačko povijesno naslijeđe, odnosno bio spona između bogate bosanskohercegovačke povijesti i referenduma za neovisnost RBiH iz 1992. godine, tako da slobodno možemo reći da je ZAVNOBiH značajan za kontinuitet državnosti BiH i predstavlja temelj moderne države».

Na Turniru su prisustvovali predstavnici Općine Novo Sarajevo i Koordinacije boračkih udruženja Novo Sarajevo.

Na VIII. šahovskom turniru povodom Dana državnosti BiH postignuti su sljedeći rezultati: treće mjesto osvojio je Senad Odžak, drugo mjesto Dragan Grahovac, a prvo mjesto Goran Ferhatović.

Suci ovogodišnjeg šahovskog turnira bili su Mirza Miralem i Muharem Višnjić, direktor turnira Željko Gudelj, a voditeljica Ivana Krstanović.

Pored OŠK «Junior», na čelu s direktoricom Azrom Mahmutagić, sudjelovali su i članovi šahovske sekcije UG «Facultas», pripadnici boračke populacije, te posjetitelji kluba «SSH».

U okviru ovogodišnjeg turnira, upriličen je kulturno-zabavni program u kojem je nastupila mlada pijanistica Emilija Jerković, a prigodne domoljubne stihove čitala je pjesnikinja Ivana Krstanović.

***

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, zajedno s Hrvatskim narodnim vijećem BiH (HNV BiH), planira sutra sudjelovati na svečanoj manifestaciji Narodno okupljanje na bosanskom kraljevskom gradu Bobovcu, koju povodom Dana državnosti BiH, u središtu srednjovjekovnih bosanskih vladara – Bobovcu, organiziraju BZK Preporod, HNV BiH, Krug 99, SGV-PR i VKBI.

- Dostojanstvo domovini BiH iskazat će kulturno-umjetnička društva i sekcije mladih ove regije. Prigodan zajednički ručak bit će povod za ljudske susrete i druženja. Nazočnima će se tom prigodom obratiti i prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo i aktualni predsjednik HNV BiH prof. dr. sc. Marinko Pejić – najavljuju iz Udruge.

(Doznajemo.com)