Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo je 02.11.2019. godine, u dvorani hotela "Delminium" u Sarajevu, organizirala stručnu radionicu pod nazivom "UPRAVLJANJE DRUŠTVENIM MARKETINGOM U NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA".

Učesnici radionice bili su predstavnici nevladinih organizacija (omladinskih i braniteljskih udruga, fondacija i udruga za kulturu i obrazovanje) te studenti društvenih i ekonomskih znanosti. Svojim izlaganjima predstavili su se sociolozi, komunikolozi, ekonomisti te stručnjaci za PR i marketing.

- Društveni marketing je integrirana, sveobuhvatna disciplina, koja izvire iz više znanosti. Stoga je u strukturu društvenog marketinga utkan širok spektar znanja iz područja društvenih znanosti – npr. iz psihologije, komunikologije i sociologije, ali i komercijalnog marketinga. Fokusirajući se na društvenu dobrobit, društveni marketing potiče promjene unutar različitih društveno važnih oblika ponašanja, izjavio je doktor komunikoloških znanosti Marijo Pejić, predsjednik HNV-a BiH.

Govoreći o brojnim istraživanjima funkcioniranja neprofitnih organizacija u društvu, prof. dr. sc. Besim Spahić je naglasio važnost sistematične i efikasne strateške primjene marketinga u neprofitnim organizacijama i poručio da to djeluje na uspješnije djelovanje neprofitnih organizacija i na kvalitetnije ostvarivanje njihovih misija i ciljeva.

Doc. dr. Hrvoje Šapina smatra da su dodatne koristi od primjene marketinga u neprofitnim organizacijama bolje mogućnosti (metode) istraživanja potreba ciljnih grupa i načina njihovog zadovoljavanja te bolje mogućnosti (metode) osiguravanja financijskih, ljudskih i drugih resursa za djelovanje.

Stručnjakinja za PR i marketing Ivana Krstanović je naglasila da su neprofitne organizacije dugo imale tendenciju zanemarivanja marketinga u svom poslovanju, jer se smatralo da im osnovna svrha nije ostvarivanje profita već javni interes, a kvalitetno upravljanje marketingom je neprofitnim organizacijama od temeljne važnosti u ostvarivanju njihovih ciljeva.

Pokrovitelj radionice bio je Kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

HVO radionica 02/11/19a

(Doznajemo.com)