Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO SARAJEVO upriličila je Svečanu akademiju povodom obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja HVO SARAJEVO (29.05.1992. – 29.05.2017.), u ponedjeljak, 29.05.2017. godine, u galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku.

Svečana akademija započela je intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine i himne hrvatskoga naroda, nakon čega se nazočnima obratio prvi ratni predsjednik HVO SARAJEVO prof. dr. sc. Marinko Pejić.

- Glavne karakteristike HVO Sarajevo su multinacionalna struktura te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, suradnje i solidarnosti različitih naroda. Sarajevski HVO bi ostao u svakom pogledu do kraja 'sarajevski' da nije bilo utjecaja sa strane – Grude i Zagreb, i njegova bi uloga bila mnogo značajnija i za obranu Sarajeva i za izgradnju suživota u njemu. Za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 109 bojovnika HVO Sarajevo, a više od 260 ih je ranjeno, naveo je prof. dr. sc. Marinko Pejić.

HVO obljetnica maj 2017 1

Nazočnima se obratio i nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Kljuić, koji je dao značajan doprinos djelovanju HVO Sarajevo. Kljuić je istaknuo da su uloga i značaj HVO Sarajevo, i pored mnogih slabosti i zastranjivanja pojedinih njegovih čelnika, ipak nezanemarljivi, posebice kad se uzmu u obzir uvjeti u kojima je nastao i djelovao, te da je HVO Sarajevo predstavljao respektabilnu vojnu organizaciju koja je ujedinjavala Sarajevo, jer su u njegovim postrojbama u cijelom gradu bili pripadnici svih nacionalnosti.

HVO obljetnica maj 2017 1

Upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili: Ivana Krstanović, Jakša Jurjević, te pedagoško-glazbena skupina "Pravo lice", u sastavu Enes ibričević, Marijo Pejić, Besim Spahić, Dino Porović i Sretko Vuić, koja je upriličila mini koncert najpoznatijih domoljubnih pjesama iz razdoblja Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992. – 1995.). Njihov nastup publika je popratila snažnim aplauzom.

HVO obljetnica maj 2017 1

HVO obljetnica maj 2017 1

(Doznajemo.com)