Nakon tragedije koja se dogodila u hotelu "Alfa" u blizini Jagodine kada se dječak Riad Hasanović (14) utopio u bazenu, oglasio se dr. Darko Miletić, direkor jagodinskog Doma zdravlja .

On je objasnio da je ekipa Hitne pomoći učinila sve što je bilo moguće, ali da su vitalne funkcije djeteta prestale sa radom prije nego što je ekipa stigla na teren.

- Poziv smo dobili u 22.10 i odmah smo krenuli. Hotel se nalazi sedam do osam kilometara od našeg Doma zdravlja i potrebno je bilo desetak minuta da sanitet stigne do mjesta nesreće. Odgovorno tvrdim da je ekipa istog trenutka po pozivu krenula na teren. Vitalne funkcije su održive dva do devet minuta. Ekipa je na licu mjesta zatekla dijete bez vitalnih funkcija, prvenstveno mislim na mozak, srce i pluća. Pokušana je reanimacija sa svom opremom koja je previđena za takav slučaj - istakao je doktor Miletić.

Javni tužilac je naložio obdukciju kako bi se utvrdio pravi uzrok smrti.

Da podsjetimo, u pitanju je dječak Riad Hasanović (14) iz Tuzle. On je bio gost hotela sa ostalim učenicima iz Bosne i Hercegovine koji su došli sa Udruženjem «Dječija radost» Kladanj.

Do tragedije je došlo kada su se djeca kupala u bazenu i rečeno im je da izađu jer je posle 22 sata kupanje zabranjeno. Nažalost, oni nisu poslušali i dječak se sa djevojčicama vratio na bazen. Uskočili su u vodu, i one su se navodno trkale koja će prva da dopliva do ivice bazena. Kada su se okrenule njega nije bilo. Dječak je ubrzo pronađen bez svesti, nije davao znake života.

POVEZANO
Riad Hasanović utapanje JagodinaDETALJI SMRTI DJEČAKA IZ TUZLE (14) U JAGODINI: Sinoć oko 22.30 sati...

Jagodinska policija uhapsila je odgovorna lica udruženja "Dječija radost" iz BiH čiji su inicijali A.H. (31) i M.H. (52) i odgovorno lice hotela "Alfa" M.A. (30) u vezi sa utapanjem četrnaestogodišnjeg dječaka iz BiH.

Iz MUP-a Srbije navedeno je da su oni uhapšeni zbog osnova sumnje da su izvršili teška djela protiv opšte sigurnosti, a zbog sumnje da je počinio isto krivično djelo policija intenzivno traga za, takođe, odgovornim licem hotela "Alfa" V.V. (31).

Sumnja se da su odgovorna lica udruženja propustila dužan nadzor nad djecom, kao i da odgovorna lica hotela nisu primijenila mjere zaštite na bazenu zbog čega se, kako se sumnja, utopio četrnaestogodišnji dječak iz BiH.

Prema nalogu Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni trebaju, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu.