Gospodin Denis Smajlović, roditelj bolesne djevojčice Nadin, koji je jednom vrstom vatrogasnog pištolja je prijetio šefu Klinike, doktoru Edi Hasanbegoviću, zahtijevajući izmještanje svog 13-godišnjeg djeteta na liječenje van Bosne i Hercegovine, oglasio se na svom Facebook profilu.

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

POVEZANO
dr. Edo Hasanbegović KCUSNEZEPAMĆEN SKANDAL U SARAJEVSKOJ BOLNICI: Roditelj bolesnog djeteta pištoljem prijetio šefu klinike!

- Dragi prijatelji i svi vi koji ste mi proteklih dana, pružali podršku. Osjećam potrebu da vam se svima još jednom zahvalim i poželim vama i vašim porodicama, puno zdravlja i sreće u životu.

U kontekstu svih prethodnih dešavanja želim da istaknem trenutnu situaciju moje kćerke koja se trenutno nalazi u Turskoj i neizvjestan je povratak u BiH, zbog nemogućnosti ili neprofesionalnosti KCUS u Sarajevu da liječi i obezbijedi adekvatnu terapiju za moju kćerku.

Stoga želim sve vas zamoliti, da pokušaj menadžmenta KCUS, koji žele bolest i problem mog djeteta svesti na personalni sukob Denisa Smajlovića i menadžmenta KCUS, a pri tome ni u jednoj izjavi ne izraze brigu i empatiju prema djetetu i naročito zanemarujući zakletvu kojom su obavezni pružiti liječničku pomoć bez obzira na okolnosti i o kome se radi,a taj čin povlači krivičnu odgovornost.

A čin postupak i djelo Denisa Smajlovića neka bude predmet Tužilaštva. "Dijelite ovo"

Denis Smajlović Nadin članak

POVEZANO
UKCS 2SARAJEVO: Nakon drame s roditeljem bolesnog djeteta, oglasili se iz KCUS-a

Također, gospodin Denis Smajlović je uputio otvoreno pismo javnosti u kojem ne krije svoju ogorčenost ponašanjem osoblja Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Smajlović je odlučio ovo pismo uputiti javnosti nakon otvorenog pisma Pedijatrijske klinike u kojem je, kako je napisao, izneseno mnogo nelogičnosti i skandaloznih navoda.

- Kao roditelj malodobne djevojčice želim javnosti upoznati o sljedećem: Moja malodobna kćerka ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na zakonsku zaštitu povjerljivosti podataka u vezi s njenom bolesti i njenom privatnosti. Pojašnjenje u otvorenom pismu Pedijatrijske klinike ciljano minimizra njihovu i odgovornost KCUS-a u vezi sa teškim zdravstvenim stanjem malodobone djevojčice. U otvorenom pismu javno su objavljeni detalji bolesti malodobone djevojčice a po zakonu svaki pacijent uživa pravo zaštite podataka, povjerljivosti i privatnosti pacijenta - navodi Smajlović u svom obraćanju.

On dalje ističe da dktori s klinike u Sarajevu u svom pismu navode da tuberkuloza nije mikrobiološki potvrđena.

- Izražavaju rezerviranost u pogledu nalaza iz Turske i da nije etički niti medicinski dijete liječiti terapijom koja je preporučena i uključena od strane zdravstvenih ustanova u Turskoj, među kojima i odgovarajuća odjeljenja Ministarstva zdravstva iz Turske. Upravo u vezi s tom dijagnozom Pedijatrijska klinika KCUS-a  7. novembra obratila se zahtjevom Kliničkoj apoteci i Zavodu za zdravstveno osiguranje FBiH a istoga dana Klinička apoteka i Zavod odgovorili da nemaju odgovarajuću gramažu te da za jedan lijek uopće nije proveden postupak javne nabavke. Dalje, 8. novembra Pedijatrijska klinika KCUS-a zbog takvog stanja priprema odgovarajuću dokumentaciju za izmještanje malodobone djevojčice u inostranstvo radi lijčenja, zatim iz nepoznatih razloga zaustavlja tu istu proceduru izmještanja - navodi Denis Smajlović.

Njegova malodobna kćerka registrirana je kao pacijent uz odgovarajuću dijagnozu pri zvaničnoj ustanovi Ministarstva zdravstva Turske.

- Javnost treba da zna: Ima li pacijent na KCUS-u pravo na zaštitu tajnosti, povjerljivosti podataka i zaštitu privatnoti koja je zakonom zaštićena? Kako je moguće da Pedijatrisjka klinika KCUS-a sumnja u dijagnozu koja je navedena u Otpusnom pismu te iste klinike?  Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a, iako sumnja u dijagnozu koja je dana u Turskoj, ipak uključi terapiju za koju u otvorenom pismu kaže da su takvi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamoli za ozbiljno bolesnu jetru? Zašto je još uvijek zaustavljena procedura izmještanja malodobne djevojčice u inostranstvo radi liječenja iako je stav Pedijatrijske klinike KCUS-a zvanično bio da se u interesu djeteta liječenje treba nastaviti izvan BiH? Je li etički medicinski dopustvi izjaviti da niko neće to dijete da liječi ovdje i da li se time krši Hipokratova zakletva - napisao je Denis u svom pismu.

POVEZANO
Medicana Ankara - operacija ilustracija"Iskasapili su me na bolnici u Koševu. LJEKARI U TURSKOJ SU MI ZA 5 DANA NAŠLI DIJAGNOZU I LIJEK"

(Doznajemo.com)