Povodom teške avionske nesreće koja se dogodila 13.05.2017. godine kod Mostara, u kojoj je smrtno stradalo pet osoba, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine danas je objavilo da je Komisija završila I fazu istrage o avionskoj nesreći u Mostaru.

- Postupajući u skladu sa odredbama Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine (˝Službeni glasnik BiH˝, broj 39/09), odmah nakon informacija o nesreći, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je formiralo Komisiju za provedbu istrage avionske nesreće.

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Ispraćaj avionska nesreća Mostar 16/05/2017TUGA KAKVU MOSTAR NE PAMTI: Rijeke građana oprostile se od poginulih u PADU AVIONA

POVEZANO
Zijad SipovićU padu aviona poginuo i SIN ZIJADA SIPOVIĆA, poznatog bosanskohercegovačkog sportiste i pjevača

POVEZANO
Stradali mališani avionska nesreća MostarISPRAĆAJ MALIH ANĐELA, GRAD U TUZI: Sutra ukop djece koja su poginula u avionskoj nesreći u Mostaru

Zadatak Komisije je provedba svih radnji i aktivnosti u skladu sa Pravilnikom o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata (˝Službeni glasnik BiH˝, broj 30/14), Aneksom 13 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (˝Čikaške konvencije˝) i Dokumentom ICAO broj 9756, u cilju utvrđivanja uzroka nesreće i konačnog cilja sprječavanja nesreća ili incidenata, a ne određivanje bilo čije krivice ili odgovornosti.

Komisija je okončala prvu fazu istrage, koja podrazumijeva provedbu uviđaja na mjestu nesreće i prikupljanje dokaza, izjava i dokumenata. Međutim, prikupljene informacije u ovoj fazi istrage ne mogu biti objavljene javnosti, a Komisija nastavlja rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih će se moći izvesti zaključak o okolnostima koje su uzrok nesreće.

Nakon utvrđivanja preliminarnih rezultata istrage, Ministarstvo će javnosti učiniti dostupnim činjenice utvrđene istragom.

Ministarstvo drži potrebnim istaći da su jedine zvanične informacije o ovoj nesreći informacije koje je javnosti dostavilo ili predstavilo Ministarstvo, te se u cijelosti ograđuje od neargumentiranih izjava i komentara pojedinaca ili tijela vezanih za ovu nesreću - navodi se u dopisu dostavljenom medijima iz Ministarstva.