Obilna kiša izazvala je velike probleme na splitskom području, a to je jutros posebno osjetio Omiš, koji je završio poplavljen. Nizak tlak i lunarna plima uz olujan i orkanski vjetar južnog i jugozapadnog smjera uzrokovali su rast nivoa mora.

- Trenutno se cijeli zapad Starog kontinenta nalazi u polju niskog tlaka zraka, a nad sjevernom Italijom se formira sekundarni ciklonalni centar.

Taj će se centar u nadolazećoj noći i tijekom nedjelje naći nad sjevernim Jadranom što će uvjetovati opasne vremenske prilike na velikom dijelu Jadrana, piše Dalmacija danas.

Na to upozorava Državni hidrometeorološki zavod u Hrvatskoj DHMZ kroz MeteoAlarm koji je za područje cijelog Jadrana izdao crveni, najviši stepen upozorenja i to zbog juga. DHMZ predviđa udare juga do orkanskih 130 km/h na cijelom Jadranu, a uz obalu do 90 km/h.

Omiš poplava 06/12/20b

Osim na vjetar, DHMZ upozorava na obilne padavine, kad u nedjelje može pasti do 90 litara kiše po kvadratnom metru.

- Vikend će obilježiti ekstremne meteorološke prilike - udari juga, izuzetno velika količina oborina i plima - najavio je ranije Istramet.

Državni hidrometeorološki zavod u Hrvatskoj DHMZ je za nedjelju za gotovo cijelu Dalmaciju objavio narančasti alarm što označava opasno vrijeme, dok je za Istru, Kvarner i otoke objavio crveni alarm (izuzetno opasno vrijeme).

Omiš poplava 06/12/20b

(Doznajemo.com)