Muzička industrija pretrpjela je veliki gubitak, nakon što su izbori bliski njenoj familiji, potvrdili da je u dobi od 66 godina u svom domu u Miamiju (Florida, SAD) preminula legendarna pjevačica Betty Wright.

Poznata po R&B klasicima kakvi su «Tonight Is the Night» ili «No Pain, (No Gain)», Wrightin single iz 1972. «Clean Up Woman» urezan je u anale hip hop soula kada je «semplan» za remiks Mary J. Blige's «Real Love».

Rođena kao Bessie Regina Norris, rana pjevačka karijera Wrightove počela je nastupima sa «Echoes of Joy», gospel grupom njene familije u Miamiju (Florida, SAD). U dobi od 15 godina izdala je svoj prvi solo album i imala prvu pjesmu koja je ušla u Top 40 «Girls Can’t Do What the Guys Do».

Wright je dobila prvu nagradu Grammy 1974. za najbolju R&B pjesmu, «Where Is the Love?»

Kroz kasne 1970-e i 1980-e ona je nastavila raditi, a njen hit iz 1988. godine «No Pain, (No Gain)» posljednji je veliki uspjeh kad je riječ o top listama. Ipak nije posustajala kada je riječ o nastupima, pisanju i produkciji, a bila je i aktivni član The Recording Academy. Novije generacije pamte je i kao članicu žirija u muzičkom realityju The Band.

Početkom maja Wright, koja se borila s kancerom, dospjela je u teško zdravstveno stanje. Njema familija cijeni privatnost u ovim teškim trenucima.

(Doznajemo.com)