Na Općinskom sudu u Mostaru traje ponovljeno suđenje ginekolozima Darki  Kneževiću, Ivanu Bušiću i Ani Bošković zbog navodnog nesavjesnog liječenja trudnice Ane Šego iz Međugorja.

Ovi zaposlenici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, a u drugom mjesecu 2014. proglašeni su krivim za nesavjesno liječenje, odnosno neprikladno postupanje s pacijenticom, što je rezultiralo smrću bebe. Županijski sud u Mostaru u 12. mjesecu iste godine ukinuo je presudu Općinskog suda u Mostaru te vratio slučaj na ponovno suđenje, uvaživši tako žalbe pravnih zastupnika troje ginekologa.

Na novom suđenju održano je jedno ročište, a očekuje se brz završetak postupka, doznaje Dnevni list od uključenih u cijeli slučaj.

Podsjetimo, Kneževiću je prvo izrečeno osam, Bušiću šest, a Bošković četiri mjeseca uvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje, odnosno neprikladno postupanje s pacijenticom, što je rezultiralo smrću bebe.

Prvooptuženi u predmetu – dr. Knežević tada nije prisustvovao izricanju presude, a dr. Bušić je izjavio da se ne osjeća krivim.

“Da se mene pitalo, porod bi bio obavljen, žena bi rodila u roku sat vremena i sve bi bilo u redu. Međutim, ja nisam imao podršku od kolega kao ni od same pacijentice koja je govorila da se osjeća dobro i odbijala me poslušati iako sam joj kazao da CT zapis nije u redu i da se mora poroditi”.  

Knežević nije bio prisutan u bolnici kada se porađala oštećena, a telefonom je, što je na Općinskom sudu u prvom postupku i posvjedočeno, a što ga tereti i optužnica dao instrukcije da se žena ne porađa, odnosno, kazao da “ako Bušić dirne tu ženu, svi će na disciplinsku”.

Svi ginekolozi i dalje obavljaju svoj posao u SKB Mostar. U obrazloženju presude predmetni sudac tada je rekao da im je, kao olakšavajuća okolnost, uzeta činjenica da nisu kažnjavani, da su obiteljski ljudi i roditelji – doktor Bušić četvoro djece, doktor Knežević dvoje, a doktorica Bošković jednog malodobnog djeteta.

Optužnicu protiv spomenutih ginekologa u sedmom mjesecu 2011.  podiglo je Županijsko tužiteljstvo HNŽ-a zbog krivičnog djela "nesavjesno liječenje" , a u istom mjesecu ju je i potvrdio Općinski sud u Mostaru. Ana Šego u SKB je primljena 12. 02.2011. oko 14.30 sati, a bebu je izgubila 13.02. u 5 sati, piše u optužnici.

Ginekolozi su proglašeni krivim na isti datum, 13.02., samo tri godine kasnije. Vještaci su tijekom prvog suđenja tvrdili da je beba imala sve predispozicije za život, odnosno da bi preživjela da je porođena na vrijeme.