Historičar Dženan Dautović u svom mjedijskom istupu protekle sedmice iskritikovao je rad Semira Osmanagića osnivača Fondacije "Bosanska piramida Sunca". U svojoj izjavi Dautović je Osmanagića nazvao "pseudonaučnikom", a  Osmanagić mu nije ostao dužan...

Podsjetimo, Osmanagić već 15 godina istražuje i pokušava naglasiti važnost lokaliteta kod Visokog, na kojem se kako sam tvrdi, nalaze bosanske piramide.

Jedan od najvećih kritičara rada Semira Osmanagića navodi: "Priča se ovdje vodi oko izjednačavanja piramida sa postojanjem Gospe u Međugorju, tj. kad mogu oni imati Gospu, zašto mi ne možemo imati piramide!" Ali...

"Semir Osmanagić je nebitan u priči o piramidama, mnogo je naštetio ugledu BiH. Za 15 godina mogao je sagraditi nove piramide", smatra Dautović.

Mišljenja javnosti su podjeljena. Dok jedni podupiru tezu o postojanju bosanskih piramida, jer ona uveliko doprinosi razvoju turizma u BiH, drugi poput historičara Dautovića, smatraju da ona narušava ugled BiH u međunarodnim naučnim krugovima.

Posjetili smo Travnik kako bismo porazgovarali sa Dženanom Dautovićem i upitali ga na čemu bazira svoj stav o piramidama u Visokom. Da li je hisotrijski aspekt bitniji od arheoloških istraživanja u ovom slučaju? - piše Source.

Pogledajte video u nastavku...

Historičar Dženan Dautović

(Doznajemo.com)