61-godišnja Valeri Velah (Valerie Wallach) preminula je u teškim bolovima, a kada je pronađena kući u Toxtethu nedaleko od Liverpoola bila je u fotelji u velikoj prljavšini. Mediji u Engleskoj su rekli kako se radilo o "kući užasa", s obzirom da je žena boravila u nehumanim uslovima. Imala je otvorene rane, a oko nje su bile muhe i crvi.

Stvar još gorom čini podatak da žena nije živjela sama - imala je supruga Ričarda (Richard), ali on nije pomogao, a kako piše "Liverpool Echo" upravo je ovaj 66-godišnjak krivac za prilike u kojim je boravila njegova supruga s kojom je u braku bio 15 godina.

Slučaj Valerie Wallach 1

Valeri je imala rak dojke, a šokirani radnici hitne pomoći opisali su ovu ženu kao "najgore stanje živog čovjeka koje su ikada vidjeli".

Ostavljena je da sjedi u fotelji u mokraći i fekalijama, a bila je tako loše da je izgubila sposobnost govora. Umrla je od zastoja više organa 19 dana nakon što su je pronašli.

Slučaj Valerie Wallach 1

Moglo bi se reći da se jednostavno radi o prljavom i nemarnom čovjeku, ali Ričard to nije bio kada se govori o prostoriji gdje je on boravio. Njegova soba je bila sasvim uredna, dok za suprugu nije mario.

Nakon svega na površinu su izašle stravične informacije. Kako piše "The Mirror", Valeri je mogla samo da vrišti. Komšije su navele kako su jedno vrijeme čuli njene glasne vriske, ali Ričard je odlučio da to uguši. Konstantno je u njenoj sobi gdje je boravila bio upaljen televizor koji je bio glasno pojačan, kako se ne bi čulo da žena doziva pomoć.

Slučaj je sada stigao u javnost, a sve se odigralo 2017. godine. Ričard Velah ovih dana je osuđen na 8 godina zatvora zbog nemara koji je doveo do smrti.

Slučaj Valerie Wallach 1