Tuga danas, na Novu godinu, vlada u oraškom naselju Donja Mahala. Svi su zanijemili pred tragedijom u kojoj su nastradale dvije djevojke – dvadesetjednogodišnje Marija Damjanović i Magdalena Dominović.

U Orašje su došle iz Beča da dočekaju Novu godinu. Zaspale su uz grijalicu na plin i više se nisu probudile. Obdukcija treba da utvrdi tačan uzrok smrti. Uprkos hitnoj medicinskoj intervenciji, djevojkama nije bilo spasa, a najvjerovatnije je riječ o trovanju plinom iz peći za grijanje. javlja ATV.

Prvi januar Damjanovići dočekaše zavijeni u crno. Otac nastradale djevojke ispričao je šta se tačno dogodilo. Bez komentara su bile i komšije koje su se okupile ispred porodične kuće.

Njihova beživotna tijela jučer oko 11.30 pronašao je Zvonko Damjanović, Marijin otac, vlasnik kuće.

Nogom je razvalio vrata nakon što nisu odgovarale na pozive.

Misli da curenje plina nije uzrok smrti njegove kćerke i njene drugarice ali namjerava sačekati nalaz iako mu, kako tvrdi, to nimalo neće olakšati bol.

Stradale djevojke su živjele i radile u Beču, gdje su tokom školovanja dijelile i učeničku klupu. Prijateljstvo su nastavile i na studiju za službenike, a ovu Novu godinu su htjele da proslave u domu Marijinih roditelja u Donjoj Mahali, gdje su stigle u petak kasno naveče, piše Pogled.ba.

– Nakon ispijene kafe kod komšinice, zajedno su pošle na spavanje u prizemlju kuće i usred hladne noće upalile su plinsku peć. Plin ih je prvo omamio pa usmrtio, a velika tragedija se otkrila sutradan malo prije podne. Marijin otac ih je zvao na kafu te, kada je kroz prozor vidio da nepomično leže i ne odgovaraju na brojne pozive, provalio ulazna vrata. Ali, već je bilo prekasno – prepričavaju još u nevjerici mještani, koji imaju samo riječi hvale za sedmočlanu porodicu Damjanović.

Kako kažu, nakon rata u BiH i kasnije neperspektivnosti, ova porodica je potražila bolji zivot u Austriji.

– Njih dvije su s društvom planirale proslavu u jednom lokalnom klubu. Iza Marije su ostali roditelji te tri brata i sestra, a iza Magdalene, koja je takođe, porijeklom iz BiH, roditelji te brat i sestra – navode mještani.