Nakon što se podigla "velika prašina" oko tvrdnji porodice da je bolesni dječak Arslan mogao otići na liječenje van BiH i sredstvima iz tzv. Fonda solidarnosti, uslijedila je reakcija iz Kliničkog centra univerziteta (KCUS) u Sarajevu, gdje tvrde da s obzirom na stanje mališana nisu bili ispunjeni potrebni uslovi.

Reakciju iz sarajevske bolnice možete pročitati na linku ispod, no u međuvremenu su se pojavile i nove priče o kriterijima po kojima djeca mogu biti upućena na liječenje van Bosne i Hercegovine...

POVEZANO
Mali Arslan - mama - Pedijatrijska klinikaSARAJEVSKA BOLNICA O IZMJEŠTANJU MALOG ARSLANA U TURSKU: Roditelje bolesne djece zloupotrebljavaju!

Naime, Dnevni avaz donosi danas priču koja je očit odgovor na tvrdnje iz KCUS-a da pojedini mediji zloupotrebljavaju bolesnu djecu i njihove roditelje.

- I našu Nejlu otpisali su doktori s Pedijatrije, Hematoonkologije, Pulmologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu – navodi s ogorčenjem Mirnes Alibašić, otac šestogodišnjakinje kojoj je krajem novembra prošle godine dijagnosticiran agresivni tumor.

Baš jučer majka Ena i otac Mirnes bili su posebno raspoloženi. Nakon magnetne rezonance vijesti su više nego odlične.

MOLIO I KUMIO!? No, s pažnjom su pratili priču Sabahudina Kulačića, oca sedmomjesečnog Arslana, koju smo objavili dan prije, o tome kako ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nisu dali preporuku da se dječak liječi vani. I njima je, doduše poprilično uvijeno, saopćeno da djetetu lijeka nema.

- Ni nama nisu otvoreno rekli da nema lijeka, ali su nam to na svaki način pokazivali. Imamo strašna, očajna iskustva s Odjela dječije pulmologije, koja postoji samo na papiru. Nejla je bila u KCUS-u pod pogrešnim dijagnozama – tvrdi Mirnes.

Teško mu se danas sjetiti svega, ali pamti kako je napisao molbu za hitno izmještanje djeteta, nabrojao sve argumente, molio i kumio.

- Ne krijem, preko prijatelja sam pokušao od ljekara dobiti preporuku. Sve bih učinio za svoje dijete. Poslije su mi rekli: «Šta si digao cijelo Sarajevo na noge?!» Onda su mi objasnili da se Nejlin slučaj ne može liječiti. Nisu je pregledali, magnetna uglavnom nije radila. Mi nismo imali ni vremena ni snage čekati i uz pomoć dobrih ljudi, donacija, humanitarnih akcija došli smo u Tursku - prisjeća se Mirnes.

JA TI TO NE MOGU POTPISATI. Sabahudin Kulačić u četvrtak je za medije tvrdio o hladnom odgovoru dr. Ede Hasanbegovića s Hematoonkologije, koji je, na molbu da potpiše preporuku za liječenje u inozemstvu, rekao: «Ja ti to ne mogu potpisati!»

BEZ PREPORUKE. Istovremeno, izvor "Avaza" iz Fonda solidarnosti FBiH potvrdio je navodno da je za Arslana bio spreman novac. 

- Na godišnjem nivou za liječenje u Fondu solidarnosti planiraju se sredstva od oko 15 miliona KM – potvrđeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) FBiH.

Oni ističu da Fond osigurava liječenje svim pacijentima kojima ono bude odobreno. Dakle, tek nakon potvrde, odnosno preporuke KCUS. U ova dva konkretna slučaja preporuka nikad nije stigla.

OHRABRUJUĆE VIJESTI. Uprkos tome da su Nejlu ljekari sa KCUS-a praktično otpisali i roditeljima poručili da za nju nema spasa, Mirnes i Ena nisu odustali. Tražili su sami, po svijetu kliniku za svoje dijete, u akciju su se uključili brojni građani BiH ali i drugih zemalja i uspjeli su.

Danas se Nejla bori sa dijelom tumora, jer je 60 posto njega već «ubijeno» hemoterapijama.

POVEZANO
Nejla Alibašić Turska 1TRAČAK NADE ZA MALU NEJLU (6) I uz agresivni tumor, nema predaje! Ovo su najnovije informacije...