Policija u Sjevernom Veziristanu u Pakistanu lišila je slobode dva muškarca pod sumnjom da su ubili dva ženska člana familije, nakon što se na Internetu pojavio video u kojem se vidi kako ih ljubi muškarac na skrivenom mjestu.

Prema izvorima iz policije, dvije mlade žene su ubijene u četvrtak u distriktu blizu granice spomenute države sa Afganistanom, u provinciji Khyber Pakhtunkhwa (KPK), a u pitanju je sjeverozapadno granično područje Pakistana.

ZAKONI PLEMENA. To je područje gdje su često na snazi plemenski zakoni, a žene su ograničene u slobodnom kretanju i izlascima van kuće.

- Oba muškarca su priznala da su ih ubili – izjavio je policijski službenik Mohammad Nawaz.

POVEZANO
Henriette KarraOTAC DOZNAO DA MU SE KĆERKA (17) ZALJUBILA U MUSLIMANA i da želi primiti islam: Uslijedio je UŽAS

Jedan od osumnjičenih muškaraca je otac prve ubijene djevojke, a drugi je brat druge žrtve. Oni su zadržani u pritvoru i očekuje se da će protiv njih biti proveden sudski postupak.

POLICIJA je navela da su ubijene žene bile u svojim 20-im godinama.

- Nakon što se online pojavio sporni snimak, dvije žene su ubijene u zabačenom selu Shaam Plain Garyum, i kasnije pokopane od strane članova familije – dodao je Nawaz.

U pritvoru je još jedan muškarac, po imenu Umar Ayaz, koji je navodno snimio video i podijelio ga na društvenim mrežama – potvrdio je službenik policije distrikta Shafiqullah.

POVEZANO
Samia ShahidOBDUKCIJA OTKRILA STRAŠNU ISTINU: Familija je prvo silovala, pa zadavila! Htjeli da "sačuvaju čast"

I Loye Daraz, još jedan lokalni policijski službenik, potvrdio je detalje incidenta.

Naime, nakon što su vlasti doznale za slučaj, pokrenuta je potraga za osumnjičenim. Navodno policija traga za još dvojicom ljudi koji su umiješani u slučaj.

Uzrok svega je 52-sekundni video snimak na kojem se vidi mladić kako razgovara sa tri djevojke. Dvije djevojke na snimku su ubijene, dok se za treću ne zna gdje je. Živa je, ali bi ona i dalje mogla biti u opasnosti, kao i mladić sa snimka.

Prema pisanju medija, oko 1.000 žena u Pakistanu biva svake godine ubijeno u tzv. «ubistvima iz časti», a obično ih ubiju članovi familije koju su žrtve «osramotile».

DOŽIVOTNA ROBIJA. Često počinitelji ne bivaju kažnjeni od pravosudnog sistema, zbog «rupa u zakonu», gdje se dopušta da traže oproštaj od članova familije ubijenih.

Međutim, sada je tu zakon koji predviđa doživotnu kaznu zatvora za «ubistva iz časti», čak i kada počinitelji izbjegnu smrtnu kaznu zbog oproštaja rođaka.

POVEZANO
Kamenovanje PakistanTRUDNU ŽENU UBILA NJENA PORODICA: Udala se za čovjeka koji nije bio po volji familiji!?

Tako je nedavno sud u Pakistanu osudio tri muškarca na doživotnu robiju zbog ubistva tri žene koje su snimale svoje navodno nemoralno ponašanje na vjenčanju 2012. godine.

U pitanju je tzv. «Kohistan video skandal» koji se desio zbog mutnog snimka na kojem se vidi kako te tri žene pjevaju i plješću, dok dva mladića plešu. U tom ultrakonzervativnom disktiktu video se viralno širio, a članovi familije doživjeli su ga kao veliku sramotu.

POVEZANO
Kamenovanje grob PakistanSESTRA TRUDNICE KOJA JE KAMENOVANA DO SMRTI: "Ovo je prava istina…"