Iako mnogi misle da zrelu i sočnu lubenicu mogu da odaberu samo na osnovu udaranja u nju, to nije baš tako lako. Zapravo, postoji veliki broj onih koji ne zna kako da odabere dobru lubenicu, posebno zato što je veoma teško da samo na osnovu spoljašnjeg izgleda zaključimo kakva je njena unutrašnjost.

Ipak mi smo za vas ispitali nekoliko pouzdanih metoda koje Vam mogu pomoći pri odabiru ove omiljene ljetne poslastice.

1. Osmotrite oblik lubenice

Tražite čvrstu i simetričnu lubenicu bez ogrebotina, udubljenja ili ispupčenja. Uzrok ispupčenja i udubljenja na lubenici mogao je nastati ako biljka nije imala dovoljno sunca ili dovoljno vode. Zato se može dogoditi da  baš ta ne bude dovoljno sočna.

2. Podignite lubenicu

Težina lubenice treba da bude indikator da ona u sebi ima dovoljno tečnosti, a samim tim da je i zrela. Uporedite težinu te lubenice s drugom sličnom lubenicom po veličini. Ona za koju mislite da je teža će vjerovatno biti zrelija.

3. Tražite žuti trag od ležanja

Svaka lubenica sa donje strane ima žuti trag, koji je nastao jer je lubenica bila ležala na zemlji. Ako je ovaj trag svjetlije boje ili bijel to znači da lubenica nije dovoljno zrela i da je ubrana prerano. Idealna boja mrlje je tamno žuta.

4. Provjerite boju lubenice

Zrele lubenice imaju mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju vjerovatno nisu dovoljno zrele.

5. "Kucnite"

Iako je pravilno korištenje ove tehnike veoma teško za savladati, ona je vrlo popularna kod nas. Kucnite u lubenicu prstima, a morate čuti da ona "zvoni". Ako je zvuk tup i dubok to znači da lubenica nije zrela.

Dodatni savjeti za odabir lubenice

  • Ako kupujete već isječenu lubenicu trebalo bi obratiti pažnju na boju sjemena i na to da li se sjeme odvaja. Ako je sjeme bijele boje znači da lubenica nije zrela, a ako se sjeme odvaja znači da je vjerovatno dugo stajala i da je izgubila dosta tečnosti. 
  • Pri kupovini birajte lubenice koje na sebi imaju dio vreža i lista. Ako je list počeo da se suši i žuti vjerovatno je ubrana prije mnogo vremena.
  • Lubenicu možete čuvati u frižideru i do nedjelju dana prije korištenja, ali temperatura ne smije biti manja od +4°C jer niža temperatura izaziva promrzline na kori.
  • Ako hoćete da lubenica dozri čuvajte je do 2 dana na sobnoj temperaturi. Ipak ova metoda Vam nije od velike pomoći ako je lubenica otkinuta dok je još bila zelena.

POVEZANO
Lubenica rezanjeCIJELI ŽIVOT REŽEMO LUBENICU POGREŠNO? "Kako se ovog nisam prije sjetila..."

(Doznajemo.com/Agromedia)