U podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Ljubljana, u kojem je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom koja baca novo svjetlo na posljednje mjesece života Tita i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi u bivšoj državi.

Kako je prvi izvijestio slovenski portal 24ur, dokumentacija je otkrivena u prostoriji do koje vode podzemni hodnici, a koja je zadnji put korištena kao sklonište u vrijeme vazdušne opasnosti za vrijeme kratkotrajnog slovenskog junskog rata s JNA 1991. godine, iako se mislilo da je sva dokumentacija povezana s Titovim liječenjem u Ljubljani završila u Beogradu.

POVEZANO
Josip Broz Tito CBDOKTOR KOJI JE TITA ISKLJUČIO S APARATA OTKRIO "Posljednje što je Tito sanjao pred smrti bili su..."

Većina papira otkriva što je sve plaćeno u vrijeme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani, ukazujući na lagodan život koji je okruživao Tita i u njegovim zadnjim danima.

Naime, kako piše 24ur, u mjesec dana pojedeno je 100 kilograma mesa, 31 kilogram baby beefa, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršuta i 90 kilograma konzervisane šunke. U istom jednomjesečnom razdoblju plaćena je i velika količina pića, a prema jednom računu naručeno je i 700 komada torte, 200 rolata, 200 krofni...

POVEZANO
Željko Bebek - TitoŽELJKO BEBEK NAKON MNOGO GODINA PRIZNAO: "Tito nas je ponizio pred svima, kad smo počeli svirati..."

Osim računa koji ukazuju na kako se u to vrijeme živjelo u Titovom okruženju, pronađen je i dopis kojim Institut za patologiju izračunao da će obdukcija dugogodišnjeg predsjednika Jugoslavije stajati 33.437 dinara (u današnjem novcu preračunato oko 1.400 eura)

Titovo liječenje u Ljubljani platila je tadašnja Socijalistička Republika Slovenija, i to u iznosu od 2.100.000 dinara (oko 90.000 eura). Liječio ga je konzilijum u kojem je bilo sedam doktora, od čega trojica iz Slovenije, kao i po jedan ljekar iz SAD i Rusije. Tito je u UKC Ljubljana proveo zadnja četiri mjeseca svog života.

POVEZANO
Titov Mercedes Makedonija 1U TAMNOJ GARAŽI OTKRIVEN `TITOV MERCEDES`: Novinar nije mogao vjerovati šta vidi! (FOTO)

Iako je poznato da nije baš slušao doktore i da se nije želio odreći omiljene hrane i pića, Tito je zadnjih 68 dana bio u vještačkoj komi, prikopčan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao konzumirati hranu i piće koja je, prema pronađenim računima, plaćena u vrijeme njegovog boravka u Ljubljani.

Očito je da je ta hrana i piće bila naručena za njegovo osoblje, a ne za samog Tita.

POVEZANO
Bugojno Titova vila - Čehaja 00OVO JE BILA VELIKA TAJNA JUGOSLAVIJE Pogledajte kako je iznutra izgledala Titova vila u Bugojnu FOTO