Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrijeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju naučnici.

Naime, ljudski mozak još radi nakon što srce prestane, drugim riječima, mozak "zna" da ste mrtvi. To je pokazalo istraživanje provedeno na Univerzitetu "Stony Brook School of Medicine" u Njujorku.

Oni koji su preživjeli srčani udar i "vratili se" nakon kliničke smrti, često svjedoče kako su znali šta se oko njih događalo, čuli su i kada su ljekari proglasili vrijeme njihove smrti, odnosno, vrijeme kada im je srce prestalo da kuca.

POVEZANO
Čulo mirisaOVO JE PRVI ZNAK DA SE ČOVJEKU PRIBLIŽAVA SMRT: Istraživanje potvrdilo da je u pitanju ...

Voditelj istraživanja, dr. Sam Parnija sa spomenutog univerziteta, objasnio je kako se tokom istraživanja pokazalo da osobe koje se "vrate u život", nakon tog iskustva, imaju pojačanu želju da pomažu drugima.

- Opisivali su svoja iskustva kako su gledali ljekare i medicinsko osoblje kako rade i pokušavaju da ih spasu, bili su svjesni svega, rekao je Parnija za LiveScience.

POVEZANO
Hitna pomoć Sa reanimacija 01/12/20aŠOK U HITNOJ POMOĆI SARAJEVO: Vratili pacijenta "iz mrtvih", a on im kad se probudio rekao OVO!

Ljekari proglašavaju vrijeme smrti kada srce prestane da radi, ali mozak je i dalje "živ". Kada se osobi sa zastojem srca daje vještačko disanje i masaža srca kako bi se vratila u život, mozak tada dobija 50% potrebnog kiseonika, objašnjava, što održava neke njegove funkcije.

Moždane ćelije mogu biti aktivne još i satima nakon što srce prestane da radi, piše Daily Mail. Što duže pružate umirućem vještačko disanje i masažu srca, duže se održava i ta djelimična moždana aktivnost, ali na usporenijem nivou.

POVEZANO
MrtvačnicaSTRAŠNA ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJEG SU VEĆ SPREMALI ZA MRTVAČNICU...