U utorak oko 21:30 došlo je do jake eksplozije rafinerije u Bosanskom Brodu. Informaciju je potvrdio načelnik lokalni načelnik Ilija Јovičić. Požar je lokalizovan oko 23.15 sati.

U kratkom razgovoru za RTRS, Јovičić je potvrdio da su odmah nakon dojave o događju sve raspoložive vatrogasne jedinice upućene na teren. Potvrdio je da se ekplozija dogodila i da ima nekoliko povrijeđenih radnika. Nažalost, jedna osoba je poginula. Devet osoba je povrijeđeno, od čega troje je pušteno na kućno liječenje.

Kako piše portal Srpskainfo, najvjerojatnije je do nesreće došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane zbog čega je buknuo požar.

- Policijskoj stanici Brod sinoć oko 21.30 sati prijavljeno je da je u krugu preduzeća Rafinerija nafte a.d. Brod, na jednoj od sekcija došlo do eksplozije i požara većeg obima. U navedenom požaru jedna osoba je smrtno stradala, dok je devet osoba zadobilo tjelesne povrede. Svi povrijeđeni su van životne opasnosti. Od ukupnog broja povrijeđenih, tri osobe su nakon ukazane ljekarske pomoći u Domu zdravlja Brod otpuštene, dok je šest prevezeno u dobojsku bolnicu na dalje pretrage.

Tokom lokalizovanja požara policijski službenici PU Doboj su bili u stalnom kontaktu sa rukovodstvom opštine Brod, lokalne vatrogasne jedinice i civilne zaštite, te sa radnicima Rafinerije. U toku je vršenje uviđaja kojim rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, navedeno je je jutros iz PU Doboj.

Iz Optima grupa jutros su poručili da nema opasnosti po zdravlje građana.

Eksplozija se jako osjetila i s druge obale Save, u Slavonskom Brodu.

Pogledajte video s lica mjesta...

Nakon eksplozije pojavio se plamen u rafineriji u Bosanskom Brodu, a vatra se vidjela i iz Slavonskog Broda. 

"Sve se zatreslo u Slavonskom Brodu. Mislili smo da je potres, ali je djelovalo poput eksplozije. Strašno", svjedoči jedan građanin.

"Eksplozija je bila izuzetno glasna, kao da je rat opet počeo", navodi drugi građanin, kojeg također citira Index.

Eksplozija rafinerija Bosanski Brod 1