Mi ne tražimo ništa osim onoga što nam po zakonu pripada jer je skupština KS još polovinom 2018. godine donijela odluku po kojoj se između ostalog, oboljelim od dijabetesa TIP 1, na teret zdravstvenog osiguranja Kantona obezbjeđuju senzori za kontinuirano mjerenje šećera u krvi.

Gospodine ministre Mesihović, djeca oboljela od dijabetesa TIP 1 Vas najiskrenije mole da, po uzoru na neke susjedne zemlje, preko zdravstvenog osiguranja umjesto iglica i trakica, nam obezbijedite senzore. Trakice i iglice koje puno koštaju  su prevaziđene i državna sredstva se troše na nešto što mi poklanjamo ili to ostaje neiskorišten.

Čitatelja radi, na početku nekoliko riječi o ovoj dječici i njihovoj dijagnozi.

Dijabetes TIP 1 je bolest od koje obolijevaju djeca od par mjeseci, 4,5 godina ili nešto starija. To su djeca koja za svaki obrok i međuobrok moraju dati injekciju inzulina. Pored toga ova dječica moraju sebi vaditi krv dnevno po 10 pa i 15 puta kako bi znali razinu šećera u krvi i na osnovu toga vršili korekciju hranom i inzulinom.

Revolucionarni napredak za ovu djecu je senzor koji izgleda kao flaster i koji se zalijepi za mišicu ruke i koji konstantno mjeri stanje šećera u krvi. To stanje se može pratiti od kuće, sa posla, na mobitelu, na računara, šta više, ako šećer pada ispod dozvoljene granice uključuje se alarm koji sprečava da dijete padne u komu. Nema više bocanja cijeli dan i noć.

GDJE JE PROBLEM? Naša djeca imaju ove aparate, mi smo to morali kupiti i nestalo je ubadanja iglicama, bocanja injekcijama. Trakice i iglice koje dobivamo od zavoda za zdravstveno osiguranje  više nisu bile potrebne. Potrebni su nam senzori za aparate koje već imamo.

Mi ne tražimo ništa osim onoga što nam po zakonu pripada jer je skupština KS još polovinom 2018. godine donijela odluku po kojoj se između ostalog, oboljelim od dijabetesa TIP 1, na teret zdravstvenog osiguranja Kantona obezbjeđuju senzori za kontinuirano mjerenje šećera u krvi. Sve drugo je nepoštivanje odluka skupštine KS i ignorantski odnos prema ovoj djeci.

Poštovani ministre, zadnje zalihe senzora smo potrošili i sada se vraćamo unazad, ponovo ubadamo djecu iglicama po cijeli dan i noć. Gospodine ministre, dok ovo čitate, svake minute se jedno dijete ubode u KS a to može prestati samo hitnom reakcijom vaše administracije koja će umjesto iglica i trakica ovoj zlatnoj dječici ponuditi senzore, odnosno samo da realizujete odluku skupštine KS.

Gospodine ministre, vi ste na ovu poziciju došli nedavno, susreli ste se sa nizom otežavajućih okolnosti među kojima je najteža pandemija koronavirusa. Vaša nije odgovornost zašto se sa ovim čekalo do sada ali sada mi gledamo u vas i očekujemo da ćete već danas sa vašom administracijom staviti ovo pitanje u sami prioritet, nekom odlukom omogućiti hitnu nabavku po nekoliko senzora dok se ne ispoštuju procedure i omogući uvrštavanje ovih senzora u zdravstvenu zaštitu na uštrb iglica i trakica. Nadamo se brzom reakcijom, a  o svemu će naša javnost biti blagovremeno informisana.

Dragi čitaoci ovoj zlatnoj dječici možete pomoći tako što ćete ovo pismo podijeliti sa svojim prijateljima kako bi se što više ljudi i kompletna javnost uključila u rješavanje ovog problema.

Udruženje oboljelih od dijabetesa TIP 1

POVEZANO
Inzulin dijeteZA ŽIVOT S MANJE BOLI: Djeca oboljela od dijabetesa trebaju pomoć i zastupnika Skupštine KS

(Doznajemo.com)