Edina Zahirović, samohrana majka petogodišnjeg dječaka Afana koji je dijete sa poteškoćama razvoju odlučila je prodati svoj bubreg da bi pomogla svom sinu jedincu.

Afan je dijete kojemu je tokom rođenja nastupilo krvarenje mozga, potom moždani udar, a vrlo brzo su dijagnosticirani hidrocefalus, cerebralna paraliza, sindrom respiratornog slučaja, epilepsija. Tako puno dijagnoza za jedno malo biće tek stiglo na svijet.

Edinu i njenog sina je otac djeteta vrlo brzo ostavio i pobjegao glavom bez obzira te se ne brine o njima navodi Edina.

- Ostavio nas je prije tri godine i nikada mu nije poslao niti marke niti učinio bilo šta za njega. Čak i kada je dijete jako bolesno ili ima stalne napade i molim da ode do apoteke uzeti lijekove za dijete jer ja ne mogu izaći, ni tada, ništa. Odgovor je uvijek ne! Ne mogu više da živimo ovako, ne mogu da gledam mog Afana vezanog za krevet, moram mu pomoći. Moram ga diči na noge, a to mogu samo  vježbama i radom. Jedan fizikalni tretman privatno kod nas košta oko 30 KM, a Afanu treba svaki dan. To sto dobije jednom godišnje banju ili neke tretmane na klinici jednostavno nije dovoljno. Sa Afanom se mora intezivno raditi da bi ga uspjela postaviti na noge.

Inače, statistika kaže da je u BiH razvod brakova među parovima koji imaju djete sa poteškoćama čak 70 posto.

Na pitanje je li ova majka u stanju ići sa nepokretnim djetetom od tačke A do tačke B, Edina je odgovorila:

- Moram taksijem, snalazim se kako znam i umijem. Budem kod rođaka u Sarajevu kad Afan ima tretmane, guram tako dok mogu. Kad nam nestane da jedemo i nemamo ništa odem majci u Visoko. Ona mi jedino pomaže. Počupala je cvijeće iz bašte da posadi povrće da imamo da jedemo.

- Ne trebaju meni pare, šta će mi pare kad gledam svoje dijete kako se muči, trebaju mi intezivni tretmani za dijete. Ako nema drugog načina prodajem bubreg. Ja mogu živjeti bez jednog bubrega, Afan ne može čitav život biti u krevetu. Ne mogu više ni da mučim ljude oko sebe. Mama mi je penzioner, ali kupila je kolica za Afana na kredit. Možete misliti kako je njoj od 300 KM otplaćivati kredit za kolica, očajna je majka djeteta.

POVEZANO
Mina Nikolić pjevačicaSRPSKA PJEVAČICA POSTAVILA ZABRINJAVAJUĆI OGLAS: "Prodajem stan da kupim bubreg"