Neprirodno plavo i na prvi pogled idilično jezero kod Novosibirska je popularno odredište za sve veći broj entuzijasta na socijalnim mrežama, odnosno tzv. influensera na Instagramu, gdje je ovo mjesto čak prozvano «Ruskim Maldivima»...

Ipak, hemijska «plava laguna» u Rusiji krije mnogo mračniju tajnu.

Za razliku od kristalno čistih voda koje zapljuskuju obale Mediterana ili pravog južnoazijskog atola Maldivi, azurni fenomen nedaleko od sibirskog grada Novosibirsk, oko 3.000 kilometara istočno od glavnog grada Ruske Federacije Moskve – nije djelo prirode.

Preciznije, skoro pa neonski sjaj vode ne ukazuje na prirodnu čistoću, već je u pitanju posljedica ispuštanja otpadnih voda i pepela iz obližnje elektrane.

Jezero Novosibirsk 1

Iz tog industrijskog postrojenja po imenu SGK zato su upozorili da – čak iako voda izgleda privlačno – ona predstavlja rizik po zdravlje svakoga ko s istom dođe u kontakt. Zbog hemikalija koje se tu nalaze, posljedice mogu biti od iritacije kože, pa do mnogo ozbiljnijih medicinskih stanja.

- Boravak u odlagalištu je kao šetanje po vojnom poligonu – nešto što nije poželjno i što je opasno! – naveli su.

Iako vlasti pokušavaju da ograniče pristup jezeru pored grada sa 1,5 milionskom populacijom, odlazak tamo postao je nešto kao hodočašće za lokalne entuzijaste na društvenim mrežama, koji su željni pažnje.

POVEZANO
Burj Al Babas 1"GRAD DUHOVA" U TURSKOJ: Trebale su ove biti vile u kojoj bi ljudi živjeli k`o u bajci, ali desilo..