Policija je jutros u 7:19 dobila prve informacije o pucnjavi u Univerzitetskoj bolnici u gradu Ostravi u Češkoj, a već nakon pet minuta na licu mjesta su bile prve patrole i druge hitne službe. Nažalost, brzo se pokazalo da je u pitanju incident sa većim brojem mrtvih osoba!

Četiri su osobe preminule na licu mjesta, a dvije su se druge osobe borile za život u bolnici, ali su kasnije i one umrle. Češki mediji otkrivaju detalje o počinitelju masakra, koji je počinio samoubistvo nakon zločina. Radiožurnalu su dva pouzdana izvora potvrdila da se radi o 42-godišnjem građevinskom stručnjaku Ctiradu Vitáseku, kojega je prepoznao i direktor kompanije u kojoj je radio.

- Utuvio si je u glavu da je teško bolestan i da ga niko ne želi liječiti. Išao je svugdje. Posljednji mjesec nije dolazio na posao, prije 14 dana rekao je da je na bolovanju - izjavio je direktor.

Ostrava Češka pucnjava u bolnici 10/12/19c

Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamáček dao je prvu izjavu o tragedijI:

- Nešto iza sedam sati ujutro došlo je do pucnjave u bolnici u Ostravi. U napadu je bilo nekoliko žrtava. Na terenu su raspoređene i specijalne policijske jedinice, a u potrazi za osumnjičenim se koristi i helikopter - izjavio je.

Policija je zatvorila i Univerzitet u Ostravi, a objavljena je i fotografija napadača.

Ostrava Češka pucnjava u bolnici 10/12/19c

Ctirad Vitásek bio je inžinjer u kompaniji AZ-INTERGIPS, a prijatelji su ga navodno zvali Cigan.

Šef regionalne policije Tomaš Kužel potvrdio je da je počinitelj imao dossier s djelima povezanima s nasiljem i imovinom. Otkrio je i da je napadač u pucnjavi koristio ilegalno posjedovano oružje češke proizvodnje. Pucnjava je trajala samo nekoliko sekundi, a prema prvim informacijama ciljao je glave i prsa žrtava.

- Bio je tihi strijelac - izjavio je direktor bolnice Jiří Havrlant.

Ostrava Češka pucnjava u bolnici 10/12/19c

- Molimo javnost za strpljenje i promišljeno postupanje, objavila je policija na svom Twitteru.

- U kontaktu sam s ministrom unutrašnjih poslova, šefom policije i direktorom bolnice. Otkazao sam program i otići ću na mjesto događaja, najavio je premijer Andrej Babiš. On je kasnije izjavio je da je počiniteljeva majka sarađivala s policijom tokom potrage za njenim sinom. Policija je tražila sumnjivca koji je napustio mjesto događaja u Renault Laguni registracija 9T57401.

Ostrava Češka pucnjava u bolnici 10/12/19c