Učenica šestog razreda Osnovne škole "Petar Kočić", u selu Sjenina Rijeka, kod Doboja (BiH), kažnjena je smanjenjem vladanja. Riječ je o naselju u Republici Srpskoj (RS), u kojem ima dosta povratnika Bošnjaka.

Širu javnost ovaj slučaj je zainteresirao jer je kazna uslijedila zbog toga što curica taj dan nije prisustvovala nastavi, već je s roditeljima i prijateljima proslavljala Dan državnosti Bosne i Hercegovine. A odluku je potpisala Mevlida Dervišefendić, direktorica Osnovne škole "Petar Kočić" Sjenina Rijeka.

Kako se navodi u odluci, djevojčica je prvo kažnjena opomenom. Mjeru joj je izrekao razredni starješina. A onda je uslijedilo i smanjenje vladanja....

Škola kazna učenici Dan državnosti 1

Uporište za takvu odluku nađeno je u aktima RS u kojima Dan državnosti BiH nije praznik.

- Kako je evidentno da pomenuti praznik nije definisan Zakonom, jasno proizilazi da je imenovana svojim odsustvom s nastave 25.11.2020. godine izvršila lakšu povredu dužnosti učenika, te joj je na osnovu toga izrečena vaspitno-disciplinska mjera odjeljenskog starješine – stoji u dijelu odluke.

Potom se pojašnjava da to automatski znači i smanjenje vladanja.

Dodaje se i da se protiv ove odluke može izjaviti prigovor. On se podnosi Školskom odboru u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Škola kazna učenici Dan državnosti 1

Direktorica potpisala odluku

Isto tako, "disciplinska mjera se može ublažiti ili ukinuti ukoliko dođe do pozitivnih promjena u ponašanju učenika", stoji na kraju odluke.