Gospođa Sanja Gojak iznajmljuje villu "Lacus" u Velikom Brdu iznad Makarske. Riječ je o luksuznoj nekretnini s četiri spavaće sobe na čiji je prelijevajući bazen s jacuzzijem velik poput dvosobnog stana. Otud i ime kuće - "lacus" na latinskom znači bazen. Od dodatnih sadržaja u objektu su teretana, sauna i biljar, a iz svakog prozora vidite more i otoke. Osim ville, Sanja iznajmljuje i apartmane bliže centru Makarske.

Na ovu turističku sezonu se ne žali previše. Pogotovo kad se sjeti kakva su joj bila očekivanja u početku korona krize.

Vila Lacus Makarska 1

- Nikad ranije nisu počele rezervacije nego prošle godine. Prije korone imali smo popunjene i kuću i apartmane. Naravno, kad se pandemija zahuktala, krenula su otkazivanja. Gosti su odustali od svih smještaja u apartmanima, ali rezervacije u vili otkazalo je malo njih. Nešto sitno, gotovo beznačajno. Dio gostiju je zadržao rezervacije i prolongirao ih za iduću godinu. Nismo znali što će biti od ove sezone. Nije nam bilo svejedno. Ali kako se smirila situacija, tako su počele dolaziti nove rezervacije i mi smo sada dobro popunjeni - zadovoljno će Sanja.

Na pitanje iznajmljuje li se bolje villa ili apartmani, spremno odgovara:

- Vila, vila! Da sam imala još dvije vile mogla sam ih napuniti. Pogotovo taj period od 15.07. do 20.08. - odgovara iskusna iznajmljivačica. Upiti stižu, ali ne preko najpopularnijih oglasnika:

- Booking.com je totalno zakazao ove godine. Imali smo rezervacije naših starih gostiju, a dobili smo i nešto novih. Cijene smo nešto sitno snizili - veli Sanja.

Inače, cijena najma za noć je nešto više od 800 eura. Vila sa 300 m2 unutra i 600 m2 prostora vani, ima 4 spavaće sobe i kupaonice.Namještaj je luksuzan, a grijanje je podno...

Vila Lacus Makarska 1

Zanimalo nas je i koliko joj je država pomogla u ovoj krizi?

- Meni ništa. Nije mi država našla goste. Mi kao obitelj se oko toga najviše trudimo - odvraća Sanja. Pitamo misli li da je krovna Turistička zajednica mogla odraditi bolju kampanju da pokaže kako je Hrvatska sigurna zemlja?

- Nekidan sam baš primila poziv iz Slovenije, čovjek pita ima li ikoga na plaži, kaže da je čuo da je sve prazno. A tko god je zadnja dva dana bio u Makarskoj vidio je da je sve krcato. Od 20.07. se počelo ozbiljno puniti. A sad koliko država pomaže nas, iznajmljivače, u to ne bi ulazila. Ako ti nećeš sam sebi pomoć, 'ko će ti pomoć? Vila je popunjena do polovine devetog mjeseca i mi smo prezadovoljni. Moramo se prilagoditi novonastaloj situaciji - poručuje Makaranka.

Villa joj je prazna jedan dan između odlaska starih i dolaska novih gostiju, uredno se provjerava, površine se više puta prolaze dezinficijensima i drže se najviši higijenski standardi.

(Doznajemo.com/24sata.hr)