Tokom dočeka nove godine, sat i nešto iza ponoći, u istanbulski noćni Reina upao je napadač prerušen u Djeda Mraza te zapucao na ljude koji su slavili.

Ubio je 39 osoba, uključujući i jednog policajca, a više desetina ljudi je ranjeno. Napadač je, čini se, zapucao još dok je bio van kluba te se uz pomoć oružja probio u klub koji je bio pod jakim mjerama osiguranja.

Nadzorna kamera ga je snimila...

Uslijedile su brojne osude ovog terorističkog čina, uključujući i onu ruskog predsjednika Vladimira Putina. Osude su stigle i iz Izraela, Velike Britanije, te brojnih drugih zemalja. Policija je sa "dugim cijevima" blokirala mjesto događaja i počela opsežnu potragu za napadačem, koji je navodno sam izveo napad.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je da se ne odustaje od borbe protiv svih oblika terorizma. "Kao narod, boriti ćemo se ne samo protiv oružanih napada terorističkih grupa, nego i protiv njihovih ekonomskih, političkih i društvenih napada", poručio je Erdogan. "Oni pokušavaju napraviti haos, demoralisati naš narod i destabilizirati našu zemlju napadajući civile".

The Guardian donosi izjavu 22-godišnjeg Daga Mehmeta, koji je prolazio ispred kluba u trenutku napada, te je vidio napadača kako puca u policajca i jednog prolaznika pred ulazom u klub. "Bio sam u šoku. Ne znam šta se dogodilo nakon što je ušao, ali prvo sam čuo pucnjavu, a nakon dvije minute i eksploziju".

Odgovornost za napad još nije preuzela nijedna organizacija, a turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag poručio je kako "nikav teroristički napad neće slomiti Tursku".

"Terorist s automatskim oružjem brutalno je i divljački izveo ovaj napad pucajući na nedužne ljude koji su se samo zabavljali i slavili dolazak nove godine", izjavio je s mjesta zločina istanbulski guverner Vasip Sahin.