Dok većina zemalja na Starom kontinentu polako ublažava restriktivne mjere koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje opasnog novog koronavirusa COVID-19, nije mali broj stručnjaka koji upozoravaju kako sa popuštanjem mjera, iako je epidemiološka situacija relativno povoljna - treba biti oprezan!

Naime, još uvijek je vrlo daleko - najmanje 9 mjeseci a vjerovatno i više do sigurnog i pouzdanog cjepiva/vakcine za ovaj virus - a još nije pronađena ni dobitna kombinacija lijekova za tretman bolesti COVID-19. Dolaze i neke druge uznemirujuće vijesti - poput smrti 5-godišnjeg djeteta u SAD, za što se sumnja da bi moglo biti povezano sa koronom.

POVEZANO
Brooklyn bolnica tijela COVID-19NOĆNA MORA ZA SVAKOG RODITELJA: 5-godišnje dijete preminulo od novog sindroma povezanog sa koronom?!

Jasno je da nam je saveznik toplije vrijeme, ali budući da virus nije nestao, mnogi možda i kriju svoju bojazan da bi tek drugi udar novog koronavirusa najesen mogao posijati pravi užas.

Zbog toga već značajan broj zemalja razmatra uvođenje takozvanih "imunitetskih" pasoša, tj. putovnica, koje bi onda posjednicima davale veću slobodu kretanja, ali i ova vrsta propusnica krije svoje zamke. Naime, njih bi u teoriji dobili oni koji su preboljeli COVID-19 i razvili antitijela, ali Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je nedavno upozorila da bi baš ti imunitetski dokumenti mogli doprinijeti širenju virusa, jer još uvijek stručnjaci nisu sigurni o tome koliko traje imunitet na virus kod onih koji su ga prevladali, a nepoznat je odgovor i na cijeli niz drugih pitanja o ponašanju COVIDa 19.

Drugim riječima, baš bi ti koji imaju "imunitetske dokumente" mogli dalje širiti virus?!

Kao poređenje opasnosti od 2. vala, navodi se i slučaj pandemije od prije 100 godina, koja je odnijela, po nekim procjenama 100.000.000 ljudskih života.

POVEZANO
COVID-19 end SingapurPREDVIĐANJE KRAJA PANDEMIJE, OVO SU DATUMI: Crna Gora - 13. maj, Slovenija 15. jun, Hrvatska ...

Španjolska ili Španska gripa, tj. groznica, bila je pandemija gripe koja je 1918. godine odnijela između 50 i 100 mil. osoba širom svijeta. Uzročnik te gripe bio je podtip ptičje gripe H1N1.

Pandemija je započela u trećem mjesecu 1918. godine i trajala je sve do šestog mjeseca 1920. godine. Obuhvatila je cijeli svijet, od Arktika do najjužnijih krajeva Zemlje. Od "Španjolke" je oboljela otprilike jedna trećina stanovnika planete (između 500 i 600 miliona), a smrtno ih je stradalo između 10% i 20% oboljelih. Ova zaraze se smatra jednom od najvećih katastrofa čovječanstva i može se mjeriti s epidemijom kuge u 16. stoljeću.

POVEZANO
Koronavirus bijelo zastitno odijeloNAJNOVIJA INFORMACIJA: "Virus korona nije došao iz laboratorije, ni sa pijace u Wuhanu, nego..."

Gdje je počela nije sigurno, no prozvana je španjolskom zbog prvih javljanja o njoj s tog područja. Naime, Španija je bila neutralna država u I. svjetskom ratu, pa se tamo o bolesti moglo slobodno pisati, dok su u zaraćenim državama vijesti o bolesti prolazile kroz ratnu cenzuru.

COVID-19 PASS

Dvije medicinske sestre pokazuju kako tretirati oboljele tokom pandemije 1918. godine (Foto: Wikipedia)

Umirale su osobe između 20 - 40 godina starosti, što je neobično za gripu. Virus se je širio vrlo velikom brzinom. Albert Gitchell, vojnik u Fort Rileyu u američkoj saveznoj državi Kansas, 11.03.1918. zabilježen je kao prvi poznati slučaj bolesti, koji je evidentiran kao epidemija upale pluća. Odlaskom na ratišta, američki vojnici i civili prenijeli su pandemiju po cijelom Starom kontinentu.

POVEZANO
Život u Wuhanu poslije korone 0NEVJEROVATNE SCENE: Kako danas, nakon svega, izgleda život u Wuhanu, epicentru pandemije?! (FOTO)

Prvi val je krenuo u četvrtom mjesecu 1918. godine i bio relativno blag, vrlo sličan tipičnim epidemijama gripe. Najugroženiji su bili bolesni i stariji, dok su se mlađi i zdraviji lako oporavljali. U njemu je umrlo "samo" par miliona ljudi. Dakle, prilično je sličan današnjem COVID-u.

Drugi udar, koji je krenuo u osmom mjesecu 1918., bio je najžešći, dok je treći, koji je krenuo u jesen 1919. godine, bio jači od prvog, ali slabiji od drugog.

POVEZANO
Noam Chomsky"KORONA JE OPASNA, ali je SKORO NIŠTA prema 2 prijetnje koje dolaze poslije! Evo šta je u pitanju.."

Stručnjaci smatraju kako je glavni razlog za veću smrtnost drugog i trećeg talasa bilo to što je uzročnik bolesti, virus A(H1N1), nakon prvog vala evoluirao u smrtonosniji oblik. Pretpostavlja se da se to desilo zbog toga što se virus širio za vrijeme Prvog svjetskog rata. Naime, u normalnim okolnostima civilnog života prirodna selekcija favorizira mutacije virusa prema blažim oblicima. Ljudi koji se jako razbole ostaju kod kuće i uglavnom ne šire bolest, dok blago bolesni nastavljaju s normalnim životom pa blaži soj dobiva više prilike za širenje. U bitkama Prvog svjetskog rata koje su se vodile po rovovima prirodna selekcija bila je obrnuta. Vojnici s blagim simptomima ostajali su tamo gdje su bili, dok su teško bolesni bili prevoženi u prepunim kompozicijama u prepune bolnice, što je omogućilo jače širenje opasnijih mutacija.

POVEZANO
Tedros Adhanom Ghebreyesus koronaDIREKTOR WHO UPOZORIO: Najgore s koronom je tek ispred nas! Politika pandemiji može dati NOVO GORIVO

SVIJET je "trebao poslušati" Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) koja je još krajem prvog mjeseca oglasila uzbunu zbog novog koronavirusa, izjavio je glavni direktor te organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odgovarajući na pressici u Ženevi na pitanje o politici popuštanja restrikcija koju zagovara brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u vrijeme dok Brazil još nije dostigao vrhunac pandemije, Tedros je naveo da WHO "nema mandat da može prisiliti zemlje na provođenje naših preporuka".

POVEZANO
Dr. Ivan ĐikićUGLEDNI STRUČNJAK DR. IVAN ĐIKIĆ: "Oprez. Drugi val koronavirusa na jesen bi mogao biti pogubniji!"

Zatim je izjavio da je važno slušati WHO:

- Svijet je trebao pažljivije slušati WHO jer je svjetska kriza počela 30.01., kad su van Kine bila 82 zaražena i nijedan umrli. Cijelom svijetu smo preporučili da primijeni globalni pristup na području javnog zdravstva. Rekli smo da treba otkriti oboljele, testirati ih, izolirati i pronaći s kim su bili u kontaktu. Zemlje koje su poslušale te preporuke u boljem su položaju. To je činjenica...

POVEZANO
Koronavirus Italija 5KAD ĆE PANDEMIJA ZAVRŠITI? Mogli biste se neugodno iznenaditi procjenama instituta Robert Koch

(Doznajemo.com/Index/Agencije)