Sejfudin Tokić predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda u nedjelju je uputio otvoreno pismo gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki u kojem se između ostalog navodi:

- S obzirom da se približava obilježavanje Dana oslobođenja Sarajeva od fašističkih snaga aprila 1945. godine neophodno je obezbijediti da se ove i narednih godina taj dan obilježava 5. aprila.

5. aprila ove godine navršava se 72. godišnjica ulaska oslobodilačkoh snaga 16. muslimanske brigade​ NOV-a koje su oslobodile Sarajevo ulazeći kroz Višegradsku kapiju, prolazeći preko Vratnika došli do zgrade Gradske vijećnice pri čemu su oslobodioci  skinuli nacističku zastavu.

Kao novi gradonačelnik Sarajeva mislim da trebate preuzeti obavezu zaustavljanja višedecenijskog javnog manifestiranja falsifikata o datumu i strukturi jedinica koje su oslobodile glavni grad BiH od fašističkih okupatora. Neophodno je za rad istine da naziv najvećeg priznanja grada Sarajeva preimenujete u "Petoaprilsku nagradu" te da se svečanosti obilježavanja Dana Sarajeva uskladite sa historijskom istinom koja je naučno potvrđena i dokumentovana...

(Doznajemo.com)