Armenija u nedjelju treba početi prepuštanje teritorija u području Nagorno Karabaha - Azerbejdžanu, čiji je to međunarodno priznati dio.

Podsjetimo, nakon raspada SSSR-a dvije su se zemlje sporile i ratovale oko tog teritorija, a nakon što je moderno opremljena Vojska Azerbejdžana postigla uspjeh u nedavnom oružanom sukobu, mirovni sporazum je okončao 6-sedmična neprijateljstva.

Stanovnici distrikta Kalbajar u Azerbejdžanu, kojeg su decenijama kontrolisali armenski separatisti, počeli su masovni egzodus iz ove planinske provincije.

Prutina - nestali dječak 1

Foto: Rusija i Turska obavezale su se da će nadzirati prekid vatre i provedbu mirnovnog sporazuma, koji je u priličnoj mjeri zadovoljio Azerbejdžan, koji uspostavlja kontrolu nad svojim od UN priznatim granicama

Ljudi trpaju namještaj i bijelu tehniku na vozila te idu u pravcu Armenije, a ima i izjava po kojima su neki etnički Armenci čak iskopali grobove svojih preminulih da bi zemne ostatke premjestili.

Stub dima vidio se i iz doline u blizini sela Čarektar, nakon što su žitelji zapalili svoje kuće, ne želeći da eventualno u njih usele Azerbejdžanci.

Prutina - nestali dječak 1

(Doznajemo.com)