Na Trgu nezavisnosti u Podgorici večeras je održan skup na kome se okupilo više hiljada građana. Skup je počeo u 19 časova, a najavile su ga, kako sebe nazivaju crnogorske patriotske organizacije, bez navođenja nijednog imena niti konkretne organizacije koja stoji iza skupa.

Uprava policije je na svom Twitter nalogu navela da je po njihovoj procjeni na skupu prisutno oko 50.000 građana i da sve protiče bez incidenata.

Peđa Vušurović je rekao da je Crna Gora živjela i "prije i živjeće i poslije njega". Poručio je prisutnima da ne osramote "kralja mučenika".

"Pravi ustaju kad je teško i ne pitaju koliko će to da ih košta. Ovdje ima nas kojima ničija nezajažljivost ne može ogaditi zemlju koja nas je porodila. Nekako mi ne ličite na đavolji nakot niti lažne ljude", poručio je on. Istakao je da je jedina partija koji ih je okupila - Crna Gora.

On je ustvrdio da ne može biti niti crnih ptica, niti Srebrenica.

Kazao je da ovih dana "nude im tuđi obrok" sa tuđim zastavama poslije 75 godina i da se Crna Gora zasitila "četničke slobode".

Amina Brahić iz Pljevalja rekla je da bošnjačkom narodu prijete, ali da se osjeća sigurno pod crnogorskom zastavom.

"Ko pokuša da naruši temelj slobodarske Crne Gore naići će na crnogorsku mladost koja je ne da nikom", poručila je ona.

Saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka (FPN) Nemanja Batrićević rekao je da su se okupili da poruče da se ne stide imena crngorskog i da pošalju poruku Bošnjacima, Hrvatima, Muslimanima da nisu sami.

"Bez vas, Crna Gora nam nije ni potrebna",  zaključio je i naveo da su tu da obećaju da se neće dati "ravnogorskoj fukari".

Batrićević smatra da je potonja ura Dritanu Abazoviću, Žarku i Luki Rakčeviću i Filipu Adžiću: "Potonja vi je ura Dritane Abazoviću, Žarko i Luka Rakčeviću i Filipe Adžiću. Ako predate Crnu Goru četnicima bićete upamćeni kao izdajnici!"

Bojana Vatić iz Novog Sada je poručila preko video poruke da je ovo izbor između budućnosti i prošlosti.

"Velikosrpski projekat je poražen", izjavila je ona. 

Prisutni su uzvikivali "Ne damo državu".