U svom postu u Fejsbuk grupi «Mums Who Cook, Clean and Organise», majka četvero djece po imenu Brooke Smith iz Brisbanea u Australiji podijelila je svoje iskustvo – odnosno da nikad ne ide na počinak prije nego što su neki poslovi u njihovom domu završeni, čak i ako to znači da treba ostati budna do kasno navečer!?

- Uvijek želim biti sigurna da ne idem u krevet prije nego što su za idući dan zapakovane užine svima i spremna njihova odjeća – kako za našu djecu, tako i za mogu supruga. I da je kuća čista a suđe oprano... Ponekad to znači da idem spavati u 21h, ali nekad je to i u ponoć...

Brooke Smith 1

Uprkos tome što ponekad ide kasno u krevet, gospođa Smith tvrdi sa se uvijek budi u isto vrijeme sljedećeg dana, kako bi svom mužu spremila ukusan doručak i imala neko vrijeme za sebe.

- Uvijek se budim rano (04:30h sa suprugom) kako bih mu napravila doručak i kafu, kako bih imala vremena za sebe, za toplu kafu i sređivanje firzure i lica – navela je.

- Dobijem i malo mira za tihu meditaciju ili vježbanjepriznaje i zaključuje da sretna mama znači i sretnu familiju te ohrabruje i druge žene da prihvate ovakvu dnevnu rutinu.

Ona je pokrenula pravu raspravu na društvenim mrežama, jer je, očito, ono što radi Brooke za neke žene previše tradicionalno i neprihvatljivo. Naime, dok ovaj sistem besprijekorno funkcionira za Brooke i njenu familiju, neke druge žene su pokrenule lavinu komentara u kojima se izjašnjavaju da to ne smatraju ispravnim.

"Lijepo je to što radiš, ali u mom braku smo jednaki. Muž radi cijeli dan, pa i dalje čisti, kuha i brine o djeci!"

Druga je navela: "Moja mama radila je ovo isto za mog oca, ali on je rođen 1929., a ona 1931. godine. Sada je 2020. Moj suprug si sam pere odjeću, djeca sama prave doručak..."

Brooke nije dugo trebalo da odgovori: "Uvijek postoje pozitivni i negativni komentari, a mnogo žena misli da živim kao u 1950-im i da ne bih trebala takve stvari činiti za supruga. Smatram, ako neko radi na suncu cijeli dan, da je najmanje što mogu učiniti skuhati i očistiti. Mislim da smo sretnija familija baš zbog tih tradicionalnih stvari koje radimo!"

Brooke Smith 1