Pun gepek hrane, ručni zamrzivač i kese sa "hranom za usput" su tradicionalni elementi koje  putnici nose na ljetovanja. Ipak, ove godine trebate biti oprezni, budući da su zabrane i zapljene na carinama sve strožije.

Ukoliko ste planirali da na moru malo roštiljate i od kuće ponesete nekoliko kilograma mesa za ovu aktivnost, bilo bi dobro da odustanete, posebno ukoliko odlazite na more u Grčku ili Hrvatsku, jer ove zemlje, članice EU ne dozvoljavaju unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju.

Ovo eskplicitno znači da na more u Grčku ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mlijeko, jogurt, pavlaku. Takođe nije dozvoljeno nositi kuhana jela i kvarljive namirnice.

POVEZANO
Pašteta na plažiOdzvonilo paštetama i sendvičima na Jadranu: Kazne ako Vas uhvate i do 700 EURA!

Sa druge strane u Vašem prtljagu se može naći do pet kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira. Možete ponijeti i dva kilograma mlijeka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Također, niko Vam ne bi trebao zamjeriti ako ponesete rižu, kečap, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrijednost ovih namirnica ne prelazi 300 eura po putniku.

LJETOVANJE U HRVATSKOJ. Budući da je Hrvatska članica EU, na njenu teritoriju također nije dozvoljeno unijeti meso, mlijeko i mliječne proizvode, dok su ostali prehrabreni proizvodi uglavnom dozvoljeni u ograničenim količinama.

Ukoliko se spremate za ljetovanje u Hrvatskoj, dozvoljeno je da u svom prtljagu imate: 5 kilograma svježeg voća i povrća, hljeb, keks, čokoladu i ostale konditorske proizvode, 2 kilograma mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe.

POVEZANO
Durrës restoranHIT LJETOVANJE ZA BOSANCE!! Plaže pješčane, a cijene: Ćevapi 6 KM, kafa 1 KM, sok 2 KM, burek 2 KM…

CRNA GORA. Tokom ljetovanja na crnogrskom primorju morate da na svojoj turističkoj desetinaciji obezbjedite meso i mlijeko, dok je dozvoljeno da iz svoje zemlje donesete slatkiše, tjestenine i ostale nekvarljive proizvode.

Možete da ponesete: 5 kilograma svježeg voća i povrća (osim krompira), kilogram sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaoa, čajeva, 5 litara flaširane vode, 5 litara sokova i ostalog bezalkoholnog pića, kilogram konzervirane hrane.

Šta ako poneste nedozvoljenu hranu? "Ukoliko kod sebe imate dozvoljenu hranu neće vas baš zadržati na granici, ali vam mogu oduzeti kvarljive namirnice poput voća, povrća, mesa, i baciti ga. Što se hrane tiče, mogu oduzeti sve što nije fabrički upakovano i za ličnu upotrebu", izjavio je nedavno za Blic Aleksandar Seničić, predsjednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Prije odlaska na put turisti bi trebalo da se informišu o određenim namirnicama i količinama koje smiju da unesu u određenu državu na zvaničnim sajtovima.

Duhan: Inače, u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno je od duhanskih prerađevina nositi: 200 cigareta ili 100 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili 50 cigara ili 250 grama duhana za pušenje. U drumskom saobraćaju dozvoljeno je od duhanskih prerađevina nositi: 40 cigareta ili 20 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili 10 cigara ili 50 grama duhana za pušenje.

Lijekovi: Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije.

POVEZANO
Plaža sv. Stefan Crna Gora ležaljkeNOVO PRAVILO NA JADRANSKOJ OBALI: Evo kako možete dobiti ležaljku potpuno BESPLATNO!