Od ranije je poznato da je Hrvatska za 2020. godinu povećala kvote za zapošljavanje stranaca, uključujući i sezonski rad, a najviše se to odnosi na sektore građevinarstva i ugostiteljstva (33.300, odnosno 18.370 dozvola).

Kako smo se ovih dana mogli uvjeriti na otoku Korčula, već je počelo dovođenje radnika za predstojeću sezonu, ipak neka pitanja ostaju otvorena...

S jedne strane poslodavci nude različite poslove i ponuda ima, ali s druge strane strahuje se da bi zbog situacije s koronavirusom dolazak turista mogao biti slabiji, pa time i potreba za sezonskom radnom snagom, posebno u ugostiteljstvu.

Ako namjeravate krenuti na rad u sezoni trebate unaprijed provjeriti precizne uvjete, imati ih napismeno i znati na koji način možete zaštititi svoja prava u slučaju da bude nekih kršenja dogovora.

Plaće se kreću, preračunato, uglavnom od 600 do 800 eura. Ponekad se nudi i obrok i/ili smještaj, popust na hranu u objektu i slično – što sve zavisi od poslodavca.

Vrlo je važno precizno se dogovoriti, jer nije rijedak slučaj da poslodavci sezonske radnike, posebno one koje nisu iz Hrvatske, «drže u rezervi», odnosno za slučaj da nemaju raspoloživog nekog iskusnijeg, kojega mogu zvati kad prvozaposleni sezonci počnu davati otkaze u 6. 7. ili 8 mjesecu, čega svake godine ima sve više.

- Ali to znači da sve dokumente i spakovan kufer i novac za autobusnu kartu u nepoznato trebaš imati spremne, jer zvat će te nakon sastanka uprave u petak u 15 sati da počneš raditi u ponedjeljak u 8 – navodi jedan građanin iskustvo.

Poslovi nisu jednostavni kako se čini, a posebno su zahtjevni i naporni poslovi sobarica i pomoćnih radnika u kuhinji.

Evo nekih od poslova koji su najtraženiji u ugostiteljstvu za sezonske radnike koji nisu iz Hrvatske:

Čistačica
Sobarica
Pralja
Pomoćni radnik u domaćinstvu
Pomoćni radnik u kuhinji
Pomoćni kuhar
Pizza majstor
Slastičar
Kuhar
Konobar
Šanker

Sezonci iz Hrvatske ipak češće dobivaju neke poslove poput noćnih čuvara ili nosača prtljaga (koji je privlačan zbog obilnih napojnica), dok lokalni sezonci iz samih mjesta lakše dobivaju poslove kakvi su vozači, recepcioneri, hostese i slično.