Ministar zdravlja Bolivije, Marcelo Navajas, lišen je slobode u okviru istrage nabavke veće količine respiratora naručenih za borbu protiv COVID-19 u ovoj južnoameričkoj zemlji, javlja sajt EmergencyLIVE.

Bolivijska predsjednica Jeanine Anez u isto vrijeme donijela je odluku o uklanjaju ovog političara osumnjičenog za korupciju sa dužnosti, a kao razlog je navela da bi se spriječilo «bilo kakvo uplitanje ili bilo koja forma opstrukcije kriminalne istrage».

Dužnost je preuzeo dosadašnji zamjenik ministra zdravlja, Eidy Roca. Sada već bivši ministar priveden je u srijedu od strane pripadnika Specijalne jedinice za borbu i kontrolu kriminala FELCC (Fuerza Especial de Lucha Contra el Crimen).

Navajas je optužen zbog nabavke 170 respiratora napravljenih u Španiji, a koji su plaćeni izuzetno visoko, navodno skoro četiri puta više nego što je bilo potrebno!?

Prema onome što su javile novine «La Razon», ukupno je 7 tačaka optužbe protiv bišeg ministra, a koje uključuju pronevjeru javnog novca, «trgovinu uticajem» i zločin protiv javnog zdravlja.

Navajas je odveden u istržani zatvor, gdje treba čekati sudsko saslušanje. Osim njega, iza rešetaka je nekoliko službenika iz BID-a, banke «Banco Interamericano de Desarollo», preko koje je išla nabavka spomenutih medicinskih uređaja.