Žuti kruh ili šumsko pile je jestiva gljiva iz porodice Polyporaceae. Prvi je u svijetu nauke predstavio francuski doktor, botaničar i mikolog Pierre Bulliard (1742. - 1793.) još davne 1789. godine.

Gljiva je to koja raste od proljeća do pozne jeseni kao parazit na voćkama, listopadnom drveću, a najčešće na vrbama. Pronađena je i na tisi, ali Vam zbog činjenice da su svi djelovi tise otrovni ne preporučujem branje gljiva s tog drveta.

Smajlović Šumsko pile 0

Ove pečurke iz stabala sišu hranjive sokove sve dok se drvo ne osuši, zbog čega predstavljaju pravu moru za voćare, ali prave dragulje za ljubitelje gljiva. Izuzetno je cijene u Engleskoj gdje ima naziv Chicken of the woods, što u prevodu znači - Šumsko pile. Dosta je popularna u Njemačkoj i SAD, a u regiji u Srbiji i Hrvatskoj. Na jednom stablu može se ubrati i do 20 kg gljiva koje dostiže cijenu i do 30 eura po kilogramu. Lako je sračunati: 20x30=600 eura samo na jednom stablu!

Kako u sebi sadrži oksalnu kiselinu koja se nalazi u špinatu i paradajzu prije spremanja za jelo treba je prokuhati u slanoj vodi od 15 do 30 minuta.

Nakon kuhanja se procijedi i osuši i tada se može pohovati (kao na fotografijama), praviti gulaše, paprikaše, ćufteta, pite itd.

Smajlović Šumsko pile 0

Smajlović Šumsko pile 0

Smajlović Šumsko pile 0

Ima okus bijelog pilećeg mesa. Lično sam se odlučio za pohovanu gljivu i moram priznati da mi se okus svidio. Naravno za sve preporuka da za početak konzumirate manju kolicinu radi moguće alergije

Kako piše Plantea,  klobuci su žute do žutonarančaste boje, nepravilno savijenog, valovitog ruba. Više klobuka nepravilnog oblika lepeze raste jedan iznad drugog, tvoreći plodište široko i do 50 cm. Cjevčice su žute, kratke, rupice su male, okruglaste, iz njih se izlučuje žućkasta tekućina. Meso je bijelo do žuto, mekano, sočno, ugodnog mirisa, kasnije postane suho, tvrdo i žilavo. Spore su jajolike, glatke, otrusina je bijela.

Smajlović Šumsko pile 0

(Doznajemo.com)