U požaru koji je izbio u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu u utorak navečer poginuo je radnik Ljubo Patković (33). Nakon što je požar lokalizovan, utvrđeno je da nedostaje jedan radnik s pogona iz druge smjene. Oko tri sata ujutro pronađeno je beživotno tijelo stradalog...

- Moj sin Ljubo deset godina je radio u rafineriji i bio je operater na postrojenju četiri. Njegova smrt je za nas pod velom tajni i ništa nam ne govore - izjavio je za Srpskainfo, njegov otac Jovan, kojeg je u srijedu ujutro posjetilo vodstvo Dervente na čelu s načelnikom Miloradom Simićem.

Shrvani otac, uprkos teškom bolu zbog iznenadnog gubitka sina, novinarima je uspio izjaviti:

- Ljubo je ovdje imao svoj život. Kuću je naslijedio od bake i djeda i počeo je zidati svoju, ali ostade nezavršena. Imao je dugo djevojku i uskoro se trebao oženiti, ali…

- Istina, moj sin je radio na vrlo opasnom mjestu, uz slabu zaštitu na radu. Badava kaciga i maska, ako gorivo curi. Zbog tih propusta ostao sam bez sina. Poručujem im svima da ja punu istinu namjeravam doznati o njegovoj pogibiji, čim njegovo tijelo spustim u grob. I 1984. godine poginuo je radnik u krugu od 50 metara gdje i Ljubo, skoro na isti način - izjavio je Jovan Patković.

Ovo je daleko veća tragedija koja se dogodila ovom čovjeku. Nije mu tako teško bilo niti prije 30 godina kad je kao radnik rafinerije bio zarobljen u Iraku.

Komšija i rodbina dolaze u kuću Patkovića, izražavaju saučešće familiji, a za tragično stradalog mladića imaju samo riječi hvale.

- Ljubu poznajem otkad je bio dijete. S mojim sinom je išao u razred. Bio je dobar mladić, ali nitko od sudbine nije pobjegao – navodi mještanka sela.

Ljubo Patković ima tri brata i dvije sestre, njegov otac Jovan zaradio je penziju u Rafineriji nafte.

POVEZANO
Eksplozija rafinerija Bosanski Brod 1OTKRIVENO ZAŠTO SE DOGODILA EKSPLOZIJA U RAFINERIJI BROD: Jedna osoba poginula, 6 u bolnici