Dvije osobe terete se za planiranje terorističkog napada u BiH, u čemu su otkrivene i spriječene od tužiteljstva i policijskih agencija.

Kako je danas pod oznakom "žurno" objavljeno iz službe za odnose s javnošću Tužiteljstva/Tužilaštva BiH, podignuta je optužnica protiv:

- Božić Maksima, zvanog "Muhamed", rođenog 1990. godine u Bijeljini

- Hastor Edina, zvanog "Amidža", rođenog 1972. godine u Goraždu.

Optuženi se terete za kazneno djelo terorizma iz članka 201. KZ BiH.

- Oni su optuženi da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada, na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), čime bi ozbiljno destabilizirali političke i ustavne strukture i narušili sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu.

U svojim namjerama, optuženi su otkriveni od strane Tužiteljstva BiH i SIPA, te su lišeni slobode, čime je spriječeno izvršenje terorističkog akta, a prilikom pretresa prostorija koje koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema.

U okviru istrage pronađeni su dokazi o nelegalnim aktivnostima optuženika, s ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta.

Optuženi se terete da su nabavljali i pripremali sredstva te poduzimali druge radnje kojima su stvarali uvjete za izvršenje terorističkog čina, čime su počinili kazneno djelo Terorizam iz članka 201. stavak 4. KZ BiH.

Optuženi se nalaze u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH na čelu je Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja okuplja predstavnike policijskih i sigurnosnih agencija s nivoa BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, sa ciljem otkrivanja, procesuiranja i spriječavanja aktivnosti povezanih s terorizmom - navodi se u obavještenju za javnost dostavljenom medijima danas.

(Doznajemo.com)