Radeći na sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga – trgovine materijama koje se koriste u proizvodnji tzv. sintetičkih droga policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su uz asistenciju Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva "Giannini", a vezano za krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, navedeno je iz FUP-a.

Aktivnosti su realizovane u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) te po naredbama Općinskog suda u Visokom i Općinskog suda u Sarajevu.

"U sklopu navedene akcije, lišena su slobode tri lica sa područja općine Visoko, Mirza Fazlić (1984.), N.S. (1996.) i K.E. (1984.), te su izvršeni pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto cca. 11 litara tekućine koja asocira na amfetaminsku bazu tzv. 'amfetaminsko ulje' koja je bila najvjerovatnije pripremljena za korištenje u proizvodnji opojne droge amfetamin, putničko motorno vozilo sa namjenski urađenim prostorima za krijumčarenje, vojno i civilno vatreno naoružanje, mobilni telefonski aparati i SIM kartice i dr", navode u FUP-u.

Zanimljivo je da se Fazliću sudi zbog saučesništva u bjekstvu Amela Sejfovića iz sarajevskog KPZ-a.

"Pravovremenim djelovanjem spriječeno je stavljanje u promet nekoliko desetina kilograma opojne droge amfetamin koja bi bila proizvedena iz `amfetaminskog ulja`, a koja supstanca se sukladno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH nalazi na listi tvari i biljki pod strogim nadzorom.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, biti predata uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu ZDK.

Podsjećamo da su policijski službenici Federalne uprave policije tokom mjeseca jula 2018. godine provodeći OTA Duga, lišili slobode tri osobe na području Kantona Sarajevo gdje su pretresima objekata koje su isti koristili pronađene materije koje su korištene za proizvodnju opojne droge amfetamin i metamfetamin te tom prilikom zaplijenjeno više od 5 000 kom. tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu metamfetamin tzv. 'extazi', cca. 1 kg materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu 'amfetamin' te druge materije koje se koriste u ilegalnoj proizvodnji opojne droge, zaključeno je iz FUP-a.

Ispod pogledajte kako je izgledala spektakularna akcija specijalaca FUP-a...