Studija koju je objavio American Journal of Emergency Medicine piše o najmanje dva bolesnika starija od 60 godina, koji su imali infekciju novim koronavirusom i za vrijeme iste erekciju koja je trajala nekoliko sati. Stručnjaci smatraju da to može biti povezano s COVID-19 te da bi to mogla biti nova posljedica pandemije.

Prvi slučaj dogodio se u Miamiju, kod 69-godišnjeg pacijenta koji je patio od pretilosti i primljen je na jedinicu intenzivnog liječenja. Zdravstveno osoblje stavilo ga je u krevet licem prema dolje, kako bi mu poboljšalo disanje, a kad su ga ponovo okrenuli, primijetili su da mu je pe*is u stanju erekcije. Puna četiri sata trajalo je nastojanje doktora da prekinu erekciju kod tog pacijenta, ali nijedan pokušaj nije bio uspješan. Na kraju su višak krvi morali ukloniti špricom. Nešto kasnije, ovaj je pacijent preminuo od posljedica korone.

Drugi slučaj je otkriven u Versaillesu (Francuska). Bila je riječ o 62-godišnjaku također zaraženom koronavirusom koji je nekoliko sati trpio erekciju zbog ugruška za koji su naknadno utvrdili da se "uglavio" u sitnim žilicama pe*isa. O tom se slučaju već pisalo, u sedmom mjesecu prošle godine, kad su doktori iz Centra Hospitalier de Versailles u Le Chesnayu prijavili slučaj. Pacijent je liječen sredstvom za razrjeđivanje krvi, kako bi se zaustavilo stvaranje ugrušaka i nakon 14 dana su ga uspjeli skinuti i s aparata za održavanje funkcije disanja, pa je njegov oporavak mogao započeti.

Jedan od pratećih simptoma COVID-19 je formiranja krvnih ugrušaka.

I do sada su istraživanja pokazala da se infekcija novim koronavirusom može povezati s krvnim ugrušcima. Na taj fenomen ukazali su stručnjaci još u četvrtom mjesecu prošle godine, na temelju prvih izvješća o oboljelima kad se pisalo da COVID-19 može rezultirati u krvnim ugrušcima iz tri razloga. Jedan od njih je hiperviskoznost krvi, što podrazumijeva da ona postaje gušća, pa sve teže neometano teče. Drugi uzrok je hiperkoagulabilnost. Naime, kemikalije proizvedene reakcijom imunološkog sistema mogu olakšati stvaranje ugruška u krvi. I treći mogući uzrok je endotelna disfunkcija. Endotel je sloj ćelija koji oblaže unutrašnjost krvnih žila, koje mogu oštetiti kemikalije koje su proizvod imunoreakcije. Takva oštećenja mogu također dovesti do formiranja krvnih ugrušaka.

Dakle, postoji  šansa da je COVID-19 doveo do prijapizma kod tih pacijenata, no još uvijek nije uvršten u listu simptoma. 

- Do sada imamo podatke da korona djeluje na male krvne žile, a upravo takve su male žilice u pe*isu. No, riječ je o samo nekoliko slučajeva, koje se ne može povezati na način da to doista uvrstimo u listu simptoma korona virusa, komentira dr. Igor Grubišić, specijalist urologije iz Poliklinike Grubišić. Dodaje kako je kod oboljelih od COVID-a utvrđen povećani rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, ali taj je ugrušak mogao bi završiti bilo gdje, u bilo kojem drugom dijelu tijela, tako da doista ne bi imalo smisla zbog jednog ili dva slučaja prijapizam povezivati s COVID-om - navodi.

- Iako može biti posljedica COVID-19, prijapizam još ne trebamo smatrati simptomom koji ga prati-  smatra dr. Igor Grubišić

Stručnjaci koji su promatrali ova dva slučaja upozoravaju kako bi to mogla biti nova poznata posljedica koronavirusa, na koju sad već godinu dana nakon početka pandemije treba obratiti pažnju. No, ističe se da su te erekcije zapravo posljedica tromboemboličkih komplikacija, dakle - na tragu ovoga što i dr. Grubišić  govori.

U drugoj analizi podataka o više od 3.000 pacijenata s koronavirusom, stručnjaci su otkrili trombozu u 29,4% ljudi primljenih na odjel intenzivne njege, što znači da problemi s ugrušcima kod pacijenata s COVID-19 generalno nisu rijetki, piše Marca.

(Doznajemo.com/24sata)