Novi detalji nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi da policijski službenik udara mladića u krugu fabrike u Visokom, gradiću 30-tak kilometara od glavnog grada BiH. Kako se doznaje, sve se odigralo početkom prošlog mjeseca, a sad je poznato i zbog čega je policajac provodio ovakvu vrstu službene radnje koju su u nekoliko navrata pokušali prekinuti i radnici firme u odbrani svog kolege.

Incident se dogodio 7. februara u krugu fabrike u mjestu Dobrinjevo kod Visokog, a na snimku se vidi da policajac u službenoj uniformi udara mladića pored vrata za suvozačevo sjedište u službenom vozilu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK). U policijskom biltenu od spomenutog datuma nije bilo detalja o ovom događaju

Redakciji sarajevskog "Avaza" obratio se Kiram Hidić i objasnio detalje događaja u kojem je policajac iz Visokog upotrijebio fizičku silu nad njegovim bratom Kenanom Hidićem.

Podsjećamo da je nakon objave ovog snimka u javnosti, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić potvrdio da je pripadnik Policijske stanice Visoko privremeno suspendiran do okončanja istrage koju provodi Unutrašnja kontrola MUP-a ZDK.

- Prije par mjeseci brat je prekoračio brzinu za 33 kilometra na sat i na dva mjeseca su mu trebali oduzeti vozačku dozvolu. Policajac je dolazio u nedjelju da kaže da treba predati vozačku, ali brat nije bio kod kuće već je majka rekla da će donijeti sutradan. Dan poslije, u ponedjeljak, 1. februara, odnio sam bratovu vozačku i dobio potvrdu da sam je predao - izjavio je Kiram Hidić.

Dalje tvrdi da su policajci došli 5. feburara i pitali njihovu majku zašto Kenan Hidić nije predao vozačku, ali je brat bio na poslu.

- Došli su na bratov posao i izveli ga. Iako im je pokazao potvrdu, rekli su da mu moraju napisati kaznu o nepredavanju vozačke dozvole u iznosu od 100 KM. Brat ih je pitao zbog čega, a policajac mu je odgovorio da je njemu lično morao dati iako se vozačke predaju tamo gdje se i izdaju - priča Kiram.

Tada je, prema njegovim riječima, Kenan rekao da mu napišu nalog i da će sve riješiti na sudu nakon čega ga je policajac uhvatio za ruku i privukao između prednjih vrata policijskog automobila.

- Kenan je htio uzeti mobitel da me nazove ili da snima šta se događa, ali mu je policajac oteo telefon i smrskao ga. Tri-četiri puta ga je udario u glavu, a brat nije davao otpor. Drugi policajac je sve vrijeme sjedio i nije ništa uradio, pustio je da ga udara. Kenanove kolege su malo smirile situaciju, a policajac je opet tražio da potpiše i zavrtali su mu ruku da ga odvedu u stanicu. Tada je brat rekao da će potpisati, ali da je to pod prisilom i da se sve vidi na kamerama na šta mu je policajac rekao da mu ne prijeti kamerama i da mu ništa ne može...

Kirić dodaje da želi javnosti objasniti da njegov brat ničim nije izazvao ovakvu reakciju policajca.

- Nakon 40 dana su objavili da ga suspenduju, a sve su znali od prvog dana. Mnogi misle da se brat opirao, ali nije pa vam šaljem novi video – zaključuje Hidić.