Ukrajinski  avion koji se u utorak srušio iznad Teherana u Iranu oborila je raketa, izjavili su za Newsweek izvori iz Pentagona, viši američki obavještajac i iranski obavještajac. Tri službenika su navela kako je avion navodno srušila ruska raketa, Tor-M1. Pentagon procjenjuje da je avion oboren slučajno.

Newsweek je priču objavio prvi, a u međuvremenu je prenose i RT, AP, AFP, CNN i BBC, pozivajući se na izjave američkih dužnosnika koji navode da je vrlo vjerovatno kako je avion oboren raketom. Dužnosnici se pozivaju na američke obavještajce. Kako javlja Reuters, američki dužnosnik je objavio kako su američki sateliti detektirali lansiranje dva projektila nedugo prije pada aviona, a prije čega je došlo do eksplozije.  Vjeruju kako je rušenje aviona bilo slučajno.

Jedan američki obavještajac je uvjeren kako je Iran označio avion na radaru, nakon čega je došlo do lansiranja projektila, javlja CBS. Avion je prestao odašiljati podatke nedugo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu i nedugo nakon što je Iran lansirao rakete na vojne baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

Izvor iz Pentagona vjeruje kako su projektili bili aktivni nakon napada raketama na vojne baze SAD. Iranci su, smatra, nakon napada aktivirali sve sisteme PVO u slučaju da dođe do američkog protibudara. Američke novine The New York Times (NYT) objavile su kako su došle do video zapisa u kojem se vidi trenutak kada je ukrajinski avion pogođen.

Na snimku koju je objavio NYT vidi se kako dolazi do manje eksplozije u trenutku kada je raketa pogodila avion, ali da on nije eksplodirao već je nastavio s letom sljedećih nekoliko minuta i okrenuo se prema aerodromu. Na putu prema aerodromu, avion je eksplodirao i srušio se, pokazali su drugi videozapisi koje je provjerio The New York Times.

Šef Iranske civilne avijacije dovodi u pitanje američke optužbe da je Iran greškom srušio ukrajinski avion koji je pao nedugo nakon polijetanja iz Teherana.

- Da je raketa pogodila projektil, radilo bi se o slobodnom padu. Kako avion može pogoditi projektil ili raketa, a da se potom pilot proba vratiti na aerodrom?, izjavio je Ali Abedzadeh za CNN.

Iz Iranske civilne avijacije su poručili za CNN kako će vjerovatno trebati vanjsku pomoć na dekodiranju crnih kutija.

- Kakav god rezultat bio, objavit ćemo ga svijetu, poručio je.

Iran je objavio da nema namjeru dati crne kutije ni Ukrajnicima niti SAD. Ukrajinska firma vlasnik je aviona, a u Americi je proizveden. Jedan iranski službenik najavio je kako će crne kutije biti analizirane u Iranu, ali prema međunarodnim pravilima. Dodao je da se očekuje kako će ukrajinski istražitelji biti dio procesa.

Podsjetimo, BOEING 737 Ukraine International Airlinesa srušio se jutros nedugo nakon polijetanja sa aerodroma u Teheranu (Iran). Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Avion se srušio u 6:12 ujutro po lokalnom vremenu, a krenuo je za Kijev. Riječ je o tri godine starom Boeingu 737-NG.

POVEZANO
Iran napad 08/01/20Događaji u Iranu predznak su Sudnjeg dana DA LI JE ZAISTA POČELO OSTVARENJE PROROČANSTVA IZ BIBLIJE?

"Nećemo dati crne kutije proizvođaču", izjavio je Ali Abedzadeh, iranski službenik za civilnu avijaciju.

Nije želio puno otkriti o istrazi, ali je potvrdio da pilot nije prijavio probleme kontroli leta. No, dodao je, rano je govoriti o ikakvim uzrocima pada. To bi trebalo biti poznato nakon analize crnih kutija.

U padu aviona poginulo je 176 osoba. 82 su bili Iranci, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, 7 Afganistanaca te 3 Nijemca.