Konkretnija zima u naše krajeve ipak bi mogla doći, a meteorolozi nastoje pogoditi i kada. Današnja prognoza stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna najavljuje kako bi stabilna anticiklona trebala nastaviti djelovati na vrijeme u našoj regiji i idućih pet do sedam dana, što znači da se očekuje uglavnom sunčano i stabilno vrijeme.

- Krajem sedmice postoje naznake za jačanje južine, zatopljenje, zatim naoblačenje uz kišu, uglavnom na Jadranu, Hercegovini, jugozapadnoj Bosni i Crnoj Gori, dok bi se u ostatku regije i dalje trebalo zadržati stabilno i suho vrijeme. To bi moglo biti uvod u ono što prognostički modeli već nekoliko dana prikazuju, a to je građenje anticiklona nad Atkantikom, Grenlandom, Islandom i Velikom Britanijom. S druge strane bi se s ovakvim postavkama anticiklona otvorila mogućnost prodora polarnih zračnih masa nad veći dio Starog kontinenta, uključujući i našu regiju. Također bi Sredozemlje imalo svoju reakciju na prodore veoma hladnog zraka formirajući ciklonski aktivno polje, tako da bi osim zahlađenja mogli imati i kišu i snijeg - navodi se u prognozi i zaključuje: "Koliko i gdje će biti padavina, kao i koliko će jako biti izraženo spomenuto zahlađenje još je nepoznanica".

POVEZANO
Ramiz Vlašić snijeg"Robinzon sa Vlašića" RAMIZ bez greške prognozira vrijeme: "DOLAZI NAM KATASTROFA, a zima će biti.."

- Međutim kako se približavamo kraju ovog mjeseca sve je izglednija prognostički gledano osjetna promjena vremena i zahlađenje. Kako se sada čini, izgleda da bi za našu regiju po pitanju zimskih pogoršanja moglo biti ključan period između 22.01 i 25.02., jer upravo tada bi moglo biti nekoliko jačih hladnih prodora, a s druge strane biti i oborinski aktivnije.

Nešto slično bilo je tokom zime 2004./2005. i 1961./62. - podsjeća se.

Sibirska zima

(Doznajemo.com)