Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) policije su u koordiniranim aktivnostima sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskoim kantonom poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju identifikovanja lica koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela "Teška krađa" iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom "Pomaganje učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela" iz člana 346. istog Zakona.

Po navedenom osnovu, spomenutog dana na području općine Novi Grad Sarajevo identifikovana su i lišena slobode dva lica koja se dovode u direktnu vezu izvršenja pomenutih krivičnih djela i to lica M.S. iz Zenice i S.S. sa područja općine Sokolac, a koji su identifikovani kao višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela iz oblasti autokriminala.

Faktor nezvanično doznaje da su uhapšeni Stefan Samardžija i Muharem Smajlović, zvani Ćelo.

Također, na licu mjesta su pronađena i dva putnička motorna vozila koja su otuđena u ranijem vremenskom periodu i to "Škoda Octavia" sa područja Zenice i “VW golf V” sa područja Kaknja.

- Imenovani su kriinalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije te im se na teret stavlja veći broj putničkih motornih vozila novije proizvodnje, a posebno vozila "VW Golf VII" i "Škoda Octavia", čime su za sebe stekli enormnu protivpravnu imovinsku korist, a vlasnicima pričinili veću materijalnu štetu- navedeno je iz FUP-a.

- Policijski službenici ove Uprave policije će u saradnji sa naprijed navedenim Ministarstvima unutrašnjih poslova nastaviti rad na pronalasku i drugih otuđenih putničkih motornih vozila kao i lica koja se mogu dovesti u blisku vezu izvršenja krivičnih djela iz oblasti auto-kriminala. Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije - zaključeno je iz policije.