Nakon pet prijava o navodnim pokušajima otmica djece iz Stjepan-Polja, Pribave, Donje i Gornje Orahovice, Policijska uprava Gračanica stavila je tačku na ovaj slučaj. Utvrđeno je da pokušaja otmica djece nije ni bilo, već da su određene osobe iz Srebrenika skupljale humanitarnu pomoć po gračaničkim mjestima.

- Policija je, radeći na terenu, ispitala određeni broj ljudi kako bi se došlo do informacija o tome da li na osnovu pristiglih prijava ima krivičnog djela. Sve su bile samo špekulacije i priče rekla-kazala. Za bijeli kombi kojeg su se uplašila djeca u Gornjoj Orahovici ispostavilo se da je vlasništvo Roma poznatih mještanima. U Gornjoj Orahovici djeca su se uplašila dvojice muškaraca iz Srebrenika koja su, na osnovu važećih odobrenja, u tom naselju prikupljala humanitarnu pomoć - navodi Safet Ibrahimović, načelnik Policijske uprave Gračanica, i zaključuje da nije bilo pokušaja otmica učenika.

Prvi prijavljeni slučaj odigrao se 02.11. u 19.15 sati u Stjepan-Polju, gdje se u blizini kuće učenice srednje škole zaustavilo vozilo crne boje, iz kojeg je izašao muškarac s bradom. Prišao je učenici, a ona je pobjegla u svoju kuću. Potom je 11.11. prijavljen slučaj u Pribavi. U blizini zgrade Osnovne škole u 18 sati pored jednog djeteta zaustavio se Golf 2, a dijete je odmah pobjeglo.

SUMNJIVO VOZILO. U selu Škahovica 17.11. se u dva navrata pojavljivalo sumnjivo vozilo, u 12.40 i 20.25 sati. Konačno, 18.11. u naselju Orahovica Gornja oko 14 sati uočene su dvije osobe romske nacionalnosti s kombijem, nakon čega se dječak uplašio i pobjegao.

ZAHTJEV VIJEĆNIKA. Situacija u gračaničkim naseljima bila je toliko alarmantna da je pitanje sigurnosti najmlađih stanovnika postavljeno i na sjednici Općinskog vijeća Gračanica. Vijećnici su zatražili od policije da poduzme konkretne mjere i radnje kako bi bile rasvijetljene sve okolnosti.

POVEZANO
Orahovica Gornja saobraćajkaPANIKA MEĐU RODITELJIMA: Navodno se ponovo desio POKUŠAJ OTMICE djece! Uznemirujući detalji...