Priča o izgradnji Hidroelektrane (HE) Janjići na kanjonu rijeke Bosne, odnosno o očekivanim i mogućim katastrofalnim posljedicama izgradnje iste, zainteresovala je bosanskohercegovačku javnost.

Nakon Otvorenog pisma vijećnicima G.V. Zenice promijenila se politička klima, tako da je većina vijećnika sada protiv izgradnje spomenute HE.

Poznati zenički ekolog, prof. Akif Smajlović, koji je veliki protivnik izgradnje ovog elektroenergetskog objekta smatra da u Janjićima umjesto HE, treba razvijati turizam!

Janjići - kamena figura 0

Naime, na lijevoj obali rijeke, na obroncima planine, smještene su zanimljive geomorfološke figure od kamena.

O čemu je riječ, možete pogledati na fotografijama uz ovaj tekst.

Janjići - kamena figura 0

Ove figure prilično su jedinstvene u Bosni i Hercegovini i takvih nema na mnogo mjesta.

- Te figure i likove u stijenama su formirale kiše, oluje, vjetrovi i snjegovi hiljadama godina – navodi prof. Smajlović.

Janjići - kamena figura 0

U Srbiji postoji sličan fenomen u stijenama, koji je proglašen prirodnim spomenikom i koristi se u turističke svrhe (preko 100.000 posjetilaca godišnje) i za promociju kraja.

Janjići - kamena figura 0

Uz slobodnije tumačenje, moglo bi se navesti da je `svoj pogled` prema Zenici usmjerila kamena figura, možda kao opomenu da se prema prirodi treba odnositi odgovorno?!

- Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) bi trebala izgraditi šetnice koje bi povezale sve kamene figure, a iznad napraviti vidikovac sa restoranom. Na ovaj način bi doprinijeli razvoju turizma u Zenici – zaključuje profesor.

POVEZANO
Okamenjeni svatovi kod BugojnaDA LI SU OVE MISTERIOZNE FIGURE KOD BUGOJNA zaista svatovi koji su se okamenili ili...?! (FOTO)

(Doznajemo.com)