Uz promjenu vremena, jačanje južnog i jugozapadnog vjetra, osjetno zatopljenje i padavine, u nekim prognozama ovih dana upozorava se da bi dijelove regije mogao pogoditi jak vjetar te da bi kiše moglo pasti čak i 120 litara po m2!?

Intezivnije padavine, kada ponegdje na Jadranu, obalnim dijelovima Crne Gore, Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne mogu pasti velike količine kiše, očekuje se između kraja subote i srijede.

Pri tome svakako treba upozoriti na rizik od lokalnih poplava uzrokovanih obilnom kišom i lokalnih jačim grmljavinskim nevremenom.

Međutim, kako navodi stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna južina i obilna kiša nije nikakva novost za našu regiju tokom jeseni.

Tako su, recimo, 1925. godine zabilježene velike poplave u našoj regiji upravo zahvaljujući dubokoj cikloni i jakoj južini i to u 11. mjesecu. Pogotovo je najteže bio pogođen Jadranski dio obale Hercegovina i dobar dio Bosne. Zatim nismo dugo čekali da imamo nove velike poplave 1932. i 1934. godine isto tokom jeseni.

Sada je i godišnjica velike poplave koja je zadesila regiju, i to 25. i 26. 10. 1965. godine. Tada je Zagreb tesko nastradao, a bilo je i ljudskih žrtava.

(Doznajemo.com)