Azra Dedić iz Bihaća, prva zaposlena osoba u BiH s Down sindromom, koja se već jedanaest godina aktivno bavi i džudom, osvojila je novu medalju, ovaj put zlatnu, na takmičenju u džudu u Italiji!

- Zlatnu medalju je osvojila na međunarodnom turniru u nedjelju, 2. decembra u italijanskom gradu Pordinoneu, izjavila je ponosno Azrina majka Ramzija Dedić za Internet stranicu Radio Sarajeva.

Azra je nedavno postala prva osoba s Down sindromom u BiH koja je nosilac crnog pojasa u džudu i općenito u nekom borilačkom sportu.

I ovaj put je Azra pokazala kako je dobro organizirana i da uspijeva sve stići. Prošle godine ova istinska zaljubljenica u džudo, s dvije pobjede i jednim porazom protiv predstavnice Rusije osvojila srebrenu medalju i još jednom pokazala da je čeka sjajna džudo karijera, što je ovaj put i dokazala.

Iako je i tada priželjkivala osvajanje zlatne, srebrena medalja nije joj umanjila sreću i veselje.

U Bihaću ovu hrabru djevojku svi lokalni mediji poznaju i tvrde da je "čudo od djeteta".

Rođena je ratne ’94 godine kada su uvjeti za rađanje bili najteži, a pogotovo djece s Down sindromom.

Ideja o Azrinom zaposlenju nastala je u saradnji s Udruženjem Život s Down sindromom iz Sarajeva.

- Svaki novi dan je za Azru novi izazov. Na poslu je dobila novo društvo, okolinu, nove životne situacije, izjavila je tada za spomenuti izvor Dedić, istaknuvši kako u njihovoj porodici niko ne radi.

Azri čestitamo na velikom uspjehu i želimo joj još mnogo medalja na pobjedničkim postoljima!

(Doznajemo.com/Kameni spavač)