Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je danas prvostepenu kaznu od 14,5 godina Sanjinu Sefiću za smrt dvije studentice u Sarajevu. Ostali u ovom predmetu su oslobođeni krivnje, javlja Patria

Sefić je optužen da je 10.10.2016. godine prolazeći na crveno svjetlo na semaforu svojim automobilom udario i usmrtio dvije studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, iz Bugojna i Bosanske Krupe. 

Sefić je odmah pobjegao s lica mjesta, a u tokom noći na GP Uvac prešao u Srbiju. Uhapšen je 11. oktobra, a izručen je 9. januara 2017. godine. Suđenje je počelo u martu 2017. godine. Odgađano je više puta, a porodice nastradalih tvrdile su da se namjerno odugovlači s procesom. 

Osim Sefića, sudilo se i Sari Sefić, Dini Aliću, Amaru Salihoviću i Saudu Nišiću za pomaganje Sefiću nakon učinjenog krivičnog djela.

Pres sudom su se u 9:30 okupili studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu kako bi dali podršku porodicama Agić i Malkoč.

Sefić presuda 1

Porodice nastradalih šokirane, ponižene. Razočarani su u Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS), koje je vodilo slučaj.

Amir Agić, otac rahmetli Selme ističe da je sve vrijeme procesa pričao šta je Tužilaštvo i Sud ove države.

- Država nije odradila posao kako treba, zato dajem podršku Memiću i Dragičeviću u njihovim borbama. Znao sam u podsvijesti da nemamo države, ali sam se opet iskreno nadao, jer sam ja ostao tu i bit ću tu i borit ću se i dalje. Idemo dalje i do kraja – izjavio je Agić.

On je dodao da ne vjeruje u institucije i da poručuje političarima da se zapitaju zašto naša omladina ide.

- Žalosno je da mu daju 14,5 godina, a saučesnike da oslobode. Danas mi je kao da smo ih ponovo izgubili – istakao je Agić.

Enesa Kekić, sestra Edite Malkoč kazala je da "od prvog dana nisam vjerovala u državu, a najradije bi sve ovo zapalila".

- Tužilaštvo nas je ponizilo. Upitla bih sve da li život u BiH vrijedi sedam godina zatvora. Ko god može neka ide danas, neka ne prenoći u BiH. Poniženi smo do maksimuma. Selmu i Editu nikad nećemo zaboraviti – poručila je kroz suze Enesa.

Advokatica porodica Adela Durakovic šokirana je oslobađajućom presudom za saučesnike.

- Očekivala sam veću kaznu za Sefića. Barem da su pomagači dobili uvjetnu kaznu – izjavila je Duraković.

Advokatica je dodala kako smatra da je Tužilaštvo od početka neozbiljno prustupilo ovom slučaju. I sud je naveo da je Tužilaštvo navelo blažu kvalifikaciju koju Sud nije mogao mijenjati.

POVEZANO
Edita i Selma RIPDAN UOČI IZRICANJA PRESUDE SANJINU SEFIĆU: Pismom se oglasila Editina sestra Enesa